Povežite se s nama


U Prirodoslovni muzej Rijeka (Lorenzov prolaz 1), u subotu, 3. rujna 2016., u 18 sati, obilježit će se 20. po redu Međunarodna noć šišmiša s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša zbog pada njihove brojnosti u svijetu. Posjetitelji će moći sudjelovati u edukativnoj muzejskoj potrazi pod nazivom „Šišmiši i životinje tame“ u kojoj će, koristeći svoja osjetila, otkriti koje su vrste, osim šišmiša aktivne pod okriljem noći.

Večernje druženje u Rijeci, 3. rujna 2016., namijenjeno je obiteljima, mladim i nešto starijim prirodoslovcima i zaljubljenicima u prirodu. Tijekom obilježavanja Međunarodne noći šišmiša bit će organizirane brojne edukativne aktivnosti na kojima ćete imati priliku saznati nešto o ovim, ali i drugim zanimljivim životinjama tame. Tako u 18 sati počinju edukativne aktivnosti, odnosno  muzejska potraga „Šišmiši i životinje tame“ te kreativne radionice „Šišmišomanija“.

Nakon večernjeg predavanja „Životinje tame“, koje počinje u 20 sati, posjetitelji će moći sudjelovati u edukativnoj muzejskoj potrazi pod nazivom „Šišmiši i životinje tame“. Naime, nakon sumraka, u 21 sat, krenut će se na šetnju Parkom Nikole Hosta i uz stručno vodstvo sudjelovati u  potrazi za šišmišima pomoću ultrazvučnih detektora.

Tijekom održavanja programa posjetitelji će također moći probati zanimljive napitke kao što su Šišmišja moć, Noćna krv i Mrak kava.

Sve aktivnosti u sklopu Europske noći šišmiša su besplatne.

Međunarodna noć šišmiša obilježava se svake godine u više od 30 zemalja potpisnica  Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS). Ovaj događaj usmjeren je edukaciji šire javnosti o biologiji šišmiša, njihovom životnom prostoru, razlozima ugroženosti i važnosti zaštite, budući da su mnoge od 45 europskih vrsta šišmiša danas ugrožene. Republika Hrvatska potpisnica je Sporazuma koji je stupio na snagu 2000. godine, a sa svojih 35 do sada zabilježenih vrsta šišmiša, jedna je od zemalja s najbogatijom faunom šišmiša na području Europe. Sve vrste šišmiša u Hrvatskoj strogo su zaštićene zakonskim propisima te je zabranjeno njihovo uznemiravanje i ubijanje, a 17 vrsta nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih sisavaca Hrvatske.

Grad Rijeka