Povežite se s nama

Rijeka će do kraja godine dobiti novu robnu kuću. Naime, u tijeku su građevinski radovi na uređenju nekadašnje zgrade pošte u centru grada na Korzu. Nakon završetka građevinskih radova, koji bi trebali biti gotovi u rujnu ili listopadu, krenut će uređenje interijera, javlja Radio Rijeka.

To nam je reko istaknuti riječki arhitekt Saša Randić koji vodi projekt obnove povijesne zgrade u središtu Rijeke. “Ovo je ipak suzdržaniji arhitektonski zahvat od onih koje inače radim jer je ideja da se prezentira projekt u izvornom obliku, baš onakav kakav je nastao 1887.”, rekao je Randić.

Nakon što je zgrada pošte na Korzu 2015. prodana privatnom vlasniku, pojavio se problem kako sačuvati vrijedan mozaik Ede Murtića, koji je krasio prostor u prizemlju. S obzirom da se taj mozaik nije uklapao u viziju uređenja prostora, ideja je bila da ga se donira Fondaciji Murtić u Zagrebu.

Kako bi spriječio da Murtićevo djelo završi u Zagrebu, ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj ponudio je mogućnost da se mozaik premjesti u novi muzejski prostor u Benčiću, ali, za sada je samo na čuvanju. “Važno je da mozaik ostane u Rijeci i da bude prezentiran javnosti u nekoj kulturnoj ustanovi u Rijeci, i čim to prostorno bude moguće, to ćemo i učiniti”, rekao je Tolj