Povežite se s nama

Vijesti

Obersnel: Lopača je po sto i prvi put izvisila te ovisi isključivo o sufinanciranju Grada Rijeke

Objavljeno

naGovoreći o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti u Rijeci, gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo višegodišnji problem koji Grad Rijeka ima kao osnivač Psihijatrijske bolnice Lopača. Naime, kako 90-ih godina prošlog stoljeća ne bi došlo do gašenja ustanove koju nitko nije htio preuzeti, što je podrazumijevalo i prestanak skrbi o bolesnicima te otpuštanje djelatnika, Grad Rijeka je odlučio postati osnivač bolnice. Niz godina Grad Rijeka je bio osnivač, ali bez osnivačkih prava, da bi 2001. godine, kao jedina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, postao osnivač neke bolnice.

„Izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u specijalnim bolnicama, što je Psihijatrijska bolnica Lopača, osigurava se dodatni udio u decentraliziranim sredstvima državnog proračuna. No, tu dolazimo do problema – u državnom proračunu za 2019. godinu nisu predviđena dodatna decentralizirana sredstva za psihijatrijske bolnice. Decentralizirana sredstva za zdravstvo koja dobiva Primorsko-goranska županija, ona ulaže samo u ustanove kojih je ona sama osnivač,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, naglašavajući kako u zakonu stoji da osnivači specijalnih bolnica mogu biti svi, od države do fizičkih osoba, samo ne jedinice lokalne samouprave.

„Po sto i prvi put je Psihijatrijska bolnica Lopača izvisila i opet ovisi isključivo o sufinanciranju Grada Rijeke. O tome smo obavijestili ministra zdravstva Kujundžića i primorsko-goranskog župana Komadinu, tražeći da se nađe način da se za Lopaču osiguraju decentralizirana sredstva,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, dodavši kako je Grad Rijeka u najboljoj namjeri preuzeo ustanovu koju u tom trenutku nitko nije htio i u koju je do sada uložio mnogo milijuna kuna, sve bez podrške šire zajednice. Ujedno je podsjetio niti šest mjeseci nakon požara u bolnici, nije stigla obećana pomoć.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Marketing
Marketing

Facebook

Instagram