Povežite se s nama

Vijesti

Obersnel: Ploče s povijesnim nazivima ulica nisu zbog političkog pritiska, oni ostaju trajno nakon što se postave

Objavljeno

na
Član Gradskog vijeća Damir Popov je, na 15. sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke, održanoj 28. veljače 2019. godine, iznio kako je već u više navrata postavljao pitanja u svezi s talijanskim nazivima ploča. Naglasio je kako nazivi ulica i trgova u gradu Rijeci predstavljaju građanima važnu simboliku pripadnosti, kako narodu, tako jeziku i kulturi  te imaju veliku sentimentalnu vrijednost.

“Nametanje talijanskih naziva zadire u tu simboliku i vrijednosti za koje se hrvatski narod borio zadnjih 150 godina. Nemam nikakvih predrasuda prema talijanskoj ili nekoj drugoj nacionalnoj manjini, poštujem njihove jezične, kulturne, povijesne i druge vrijednosti, ali ne želim da se oni na jedan perfidan način nameću autohtonom hrvatskom narodu i posjetiteljima grada. Smatram da se smišljeno, pod krinkom kulturnog projekta EPK 2020, pod programskim pravcem Doba moći, na javne objekte i površine u središtu grada, neposredno uz službene ploče sa nazivima ulica i trgova, postavljaju i nelegalne ploče na talijanskom jeziku, bez provedene propisane procedure i rasprave na Gradskom vijeću, bez pravovaljane odluke o postavljanju ploča i bez pribavljenog mišljenja mjesnog odbora na čijem se području te ulice i trgovi nalaze”, rekao je Popov.

Obzirom na navedeno, upitao je Gradonačelnika da li je izložen političkom pritisku u Gradskom vijeću od nekih interesnih skupina, kako bi za nekoliko glasova podrške mogao osigurati većinu za donošenje pravovaljanih odluka i drugih općih akata, budući je spreman prekršiti zakonske propise i odluke Gradskog vijeća, sve s ciljem postavljanja ploča s nazivima ulica i trgova na talijanskom jeziku?

Dodatno je napomenuo kako pretpostavlja da će te ploče nakon projekta EPK 2020 biti uklonjene.

Vojko Obersnel mu je nakon dva tjedna odgovorio te odbacio tvrdnje kako je postojao ikakav politički pritisak te da će ploče trajno ostati nakon postavljanja.

“U odgovoru na pitanje gospodina Popova treba još jednom istaknuti da će, a što gospodin Popov ignorira, iako mu je to poznato, na natpisnim pločama biti ispisani svi, a ne samo talijanski nazivi ulica i trgova, onako kako su se kroz povijest mijenjali. U tom smislu, ploče su informativnog karaktera, nikog ne vrijeđaju niti se radi o uvođenju dvojezičnosti. Stoga nikako ne može biti riječi o ikakvom odnarođivanju ili vrijeđanju, što član Gradskog vijeća, gospodin Popov implicira svojim pitanjem.

Natpisne ploče imaju isti karakter kao, primjerice, reklama za ugostiteljski objekt. U zakonskom smislu, za njihovo postavljanje nije propisana posebna procedura, osim suglasnosti konzervatora i suvlasnika zgrade na koji će ta ploča biti postavljena. Naravno, ta će procedura biti ispoštovana, pa svi navodi gospodina Popova o nelegalnom postavljanju ploča jednostavno nemaju nikakvog temelja.

Za projekt postavljanja ploča s povijesnim nazivom ulica ne postoji nikakav politički pritisak, već je riječ o projektu koji je proizašao iz jednoga od programskih pravaca projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture. Po završetku ovoga projekta nije predviđeno uklanjanje ploča jer se procjenjuje da će ploče imati i svoju turističku vrijednost pružanjem informacija turistima o svim državama i režimima u kojima je Rijeka živjela, a bitno su utjecali na oblikovanje njezinog identiteta i kulture”, ističe Obersnel.

Ukoliko nije došlo do znatnijih promjena u posljednjih mjesec dana, navedene ploče trebale bi se početi postavljati tijekom ožujka.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram