Povežite se s nama

Vijesti

Obilježen Dan oslobođenja grada Kastva

Objavljeno

na
Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Kastav obilježen je Dan oslobođenja grada Kastva. U znak zahvale i sjećanja na žrtve, svijeće su zapalili zamjenik gradonačelnika Dean Jurčić, predsjednica Gradskog vijeća Mirela Smojver, predstavnici UABA-a Grada Kastva, gradski vijećnici i predstavnici političkih stranaka.

Sudionici komemoracije su se prisjetili 3. svibnja 1945. godine kada je 6. brigada 19. divizije IV. Armije Narodno oslobodilačke vojske oslobodila Kastavštinu. Četiri godine Narodno oslobodilačke borbe protiv fašizma predstavljalo je borbu za fizičku opstojnost građana Hrvatske, za hrvatsku riječ, pismo, kulturu, materijalna i duhovna dobra te za teritorijalnu cjelovitost kao i za dostojno mjesto među naprednim, demokratskim i antifašističkim zemljama Europe i svijeta.

U toku Drugog svjetskog rata s područja Kastavštine je u NOB-u sudjelovalo 415 mještana, a njih 140 poginulo je u ratu. Osim njih stradali su i civili, njih čak 63 pali su kao žrtve fašističkog terora. Kastavština je za vrijeme rata pretrpjela i velike materijalne štete: spaljeno je čak 141 domaćinstvo, rekao je Radenko Vukušić iz UABA-e Grada Kastva.

Tada obranjene granice morale su se ponovno braniti u Domovinskom ratu pa je i ova komemoracija bila prigoda da se zahvali i podsjeti na sve poginule.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram