Povežite se s nama

Vijesti

Obilježeno 25 godina vinogradarstva u Pavlomiru

Objavljeno

naU Pavlomiru je svečano obilježeno 25 godina vinogradarstva na tom području. Bila je to prilika za podsjetnik na revitalizaciju Vinodolske doline koja, nakon stoljeća pauze zbog trsne uši koja je uništila nasade, ponovo započinje 1994. godine, dolaskom prognanika iz Vukovara na čelu s Andrijom Biroom i Miroslavom Palinkašem.

Vinogradari i vinari po struci, znali su što je potrebno ovoj dolini gdje je do danas obnovljeno 40 hektara zemlje od čega 31 hektar vinograda. U srcu vinograda napravljen je novi podrum i kušaonica u čemu danas uživaju brojni posjetitelji, uz veliku Primorsko-goranske županije i Grada Novog Vinodolskog.

Županija je izdvojila oko 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za obnovu vinograda, sufinanciranje obnove trajnih nasada, subvencioniranje kredita i nabavu opreme. Putem županijskog programa obnove trajnih nasada sufinancirana je sadnja 30 hektara novih vinograda. Suradnjom s Veleučilištem u Rijeci definirana je tehnologija i pokrenut razvoj novih pjenušca u Novom Vinodolskom, a u suradnji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ nabavljena je i oprema za proizvodnju pjenušca. Osim toga, uz pomoć PGŽ nabavljen je mrazolovac za prevenciju šteta od mraza, obzirom da se područje pokazalo riskantnim, a nabavljena je i meteorološka stanica radi praćenja bolesti vinove loze i organiziranja pravovremenog prskanja. Putem Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, a temeljem suradnje s Ministarstvom poljoprivrede i Švedskom vladom realiziran je pilot projekt: „Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u RH“ na lokaciji Novljansko polje čime se uspjelo vlasnički riješiti poljoprivredno zemljište  i time korištenje potpora u vinogradarstvu.

Uz domaćina Miroslava Palinkaša, uzvanicima se ispred Primorsko-goranske županije obratio  predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić tei gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram