Povežite se s nama

Vijesti

Objavljen Javni poziv za isticanje kandidature za izbor članova Savjeta mladih Općine Viškovo

Objavljeno

na




Do 8. siječnja 2024. godine otvoren je javni poziv za isticanje kandidature za članove savjeta mladih općine Viškovo. Savjet mladih je savjetodavno tijelo Općinskog vijeća Općine Viškovo koje se osniva s ciljem aktivnog uključivanja mladih u javni život Općine Viškovo. Savjet mladih broji 5 članova, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika. U Savjet mladih mogu biti birane osobe s prebivalištem ili boravištem na području Općine Viškovo, koji u trenutku podnošenja kandidatura imaju od navršenih 15 do navršenih 30 godina života. Članove Savjeta mladih bira Općinsko vijeće Općine Viškovo na razdoblje trajanja mandata Općinskog vijeća Općine Viškovo. Pravo predlaganja kandidata za članove Savjeta mladih imaju udruge koje su sukladno statutu, ciljano i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade, udruge nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, učenička vijeća, studentski zborovi, podmladci političkih stranaka, sindikalne ili strukovne organizacije u Republici Hrvatskoj i neformalne skupine mladih od najmanje 15 mladih. Detaljnije informacije o Javnom pozivu dostupne su na općinskoj web stranici na ovoj poveznici.

„U najkraćim crtama, kroz Savjet mladih zainteresirani pojedinci mogu izvršnoj i predstavničkoj vlasti predlagati aktivnosti koje će dodatno poboljšati položaj mladih u Viškovu. Ja iskreno i bez zadrške želim da se upravo oni kroz svoju savjetodavnu ulogu bave problemima i pitanjima mladih s područja Viškova, da zainteresiraju mlade i potaknu ih na integriranje u društvo kroz razne projekte i volonterski rad. Oni svakako mogu, ako to žele, utjecati na donošenje i provedbu odluka Općinskog vijeća koje su od interesa za mlade kojima će se unaprijediti položaj mladih u društvu, odnosno lokalnoj zajednici. Izreka „svatko je kovač svoje sreće“ može se primijeniti i u ovom slučaju, a mi od mladih bez ustezanja želimo da daju svoj doprinos u „kovanju“ svoje sreće u Viškovu. Zato smo se, među ostalim, i odlučili na izradu Programa za mlade Općine Viškovo 2024.-2026. kojeg je za nas izradila Udruga Žmergo koja ima dugogodišnje iskustvo u radu za mlade i s mladima. Odluka o donošenju Programa jednoglasno je usvojena na prošloj sjednici Općinskog vijeća pa možemo zaključiti da postoji i političko suglasje o ovoj važnoj temi. Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova na dan 31.3.2023. godine, na području Općine Viškovo 2981 osoba rođenih od od 1993. godine do 2008. godine imalo je prijavljeno prebivalište što govori o trendu rasta populacije mladih na području Općine. Taj podatak nas veseli, ali i obvezuje da nastavimo sa svojim proaktivnim politikama za mlade. S druge strane, mi želimo razvijati proces strukturiranog dijaloga i konzultacija između donositelja odluka i mladih koji će osigurati da njihova mišljenja i preporuke budu jedan od ključnih impulsa prilikom donošenja odluka i oblikovanja politika za mlade.“, poručuje općinska načelnica Sanja Udović.

Predsjednica Udruge Žmergo Diana Kovačić kaže kako svakome tko se bavi politikama za mlade, prilika da na bilo koji način sudjeluje u izradi lokalnog programa za mlade predstavlja veliki profesionalni izazov pa su tako i u Udruzi Žmergo s velikim zadovoljstvom koordinirali cijeli proces izrade.

„Proces izrade Programa za mlade Općine Viškovo 2024.-2026. podrazumijevao je brojne metode i pristupe istraživanju, analizi i mobiliziranju zajednice koji ima za cilj udahnuti novi život sektoru mladih, puhnuti u jedra mladima. Izrada prvog Programa za mlade Općine Viškovo zapravo je tek početak. Ovo je temelj svih daljnjih koraka koji će umrežiti snage svih dionika u zajednici da svojim različitim oblicima rada i uslugama koje pružaju građanima aktivno rade s mladima i za mlade kako bi im omogućili prilike za sudjelovanje u životu zajednice, učinili ih vidljivijima i glasnijima i, pojednostavljeno, povećali kvalitetu njihova života. Ovaj strateški dokument vlasništvo je svih što znači da svi koji na području Viškova žive, rade i djeluju imaju odgovornost da se njegovi ciljevi i ostvare jer su temeljeni na stvarnim, utvrđenim potrebama mladih. Oni su nam rekli i poručili što im treba, a na cijeloj zajednici je da, svatko na svoj način, ugradi svoj doprinos da se to i ostvari.“, istaknula je predsjednica Udruge Žmergo Diana Kovačić.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže