Povežite se s nama


Dulji period stabilnog i vrućeg ljetnog vremena u ponedjeljak će prekinuti izražena hladna fronta uz grmljavinske pljuskove, a lokalno je moguće i jače nevrijeme.

Prema većem dijelu prognostičkih modela osim grmljavinskih pljuskova koji su uobičajena pojava prilikom nailaska hladnih fronti u ovom dijelu godine, lokalno će postojati i mogućnost jačeg nevremena. Pritom ne smijemo isključiti ni mogućnost tuče koja bi mogla na manjem dijelu područja pričiniti znatne štete, prolazno uz jak i olujan vjetar.

Vikend pred nama donosi pretežno sunčano i vruće vrijeme, samo tokom subote uz mogućnost pojave pljuskova u gorskom području. Maksimalne dnevne temperature zraka penjat će se do 32°C, dok će jutra tek u unutrašnjosti biti svježija.

U noći na ponedjeljak atmosfera će se destabilizirati, a uskoro valja očekivati i lokalne nestabilnosti. Južni vjetar okrenut će na umjerenu, prolazno i jaku buru uz osvježenje. Glavnina pljuskova prema svemu sudeći očekuje se u unutrašnjosti Hrvatske gdje može biti vrlo obilne kiše. Vrijeme će se postupno stabilizirati u drugom dijelu ponedjeljka uz sunčana razdoblja, no zadržat će se vjetrovito.

S hladnom frontom temperature zraka samo nakratko će se spustiti ispod prosječnih za doba godine, a onda u nastavku tjedna valja očekivati stabilizaciju vremena uz postupno zatopljenje. Iako se velike vrućine svakako ne očekuju, bit će vrlo toplo uz maksimalne dnevne temperature do 28°C.

Puhat će većinom slaba do umjerena bura, ali usprkos tome lokalno će biti nestabilnosti u vidu pljuskova, naročito u kopnenom području. Treba svakako istaknuti da jakih promjena vremena koje bi donijele višednevnu kišu i vjetar za sada nema na vidiku, no vrijeme će svakim danom ipak sve više priličiti jesenskom, javlja Istramet.