Povežite se s nama

Vijesti

Od subote započinju prometovati gradski vlakovi u Rijeci i široj okolici

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon potpisivanja Sporazuma o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju integriranog prijevoza putnika na području Grada Rijeke i Ugovora o poticanju integriranog prijevoza putnika primjenom radničke, studentske, učeničke i umirovljeničke pretplatne karte HŽ Putnički prijevoz – KD Autotrolej u lipnju ove godine, od 1. rujna integrirani prijevoz putnika bit će uveden i na riječkom području.

Zajednička mjesečna karta HŽPP – KD Autotrolej vrijedit će od 1. rujna 2018., a zajedničkom kartom bit će omogućen prijevoz vlakom unutar 4 zone HŽPP-a (do 40 km od Rijeke) i 1. zone autobusnog prijevoza Grada Rijeke.

Zone HŽPP-a obuhvaćaju sljedeće kolodvora i stajališta:

 • 1. zona: Sušak Pećine, Krnjevo i Opatija-Matulji
 • 2. zona: Škrljevo, Meja, Rukavac, Jušići, Jurdani i Permani
 • 3. zona: Melnice, Plase i Šapjane
 • 4. zona: Zlobin, Drivenik, Lič i Fužine

Zajednička mjesečna karta moći će se koristiti unutar četiri zone HŽPP-a (prijevoz vlakom na udaljenosti od oko 40 km od Rijeke) i 1. zone Grada Rijeke (prijevoz autobusom).

Zone HŽPP-a obuhvaćaju sljedeće kolodvora i stajališta:

 • 1. zona: Sušak Pećine, Krnjevo i Opatija-Matulji
 • 2. zona: Škrljevo, Meja, Rukavac, Jušići, Jurdani i Permani
 • 3. zona: Melnice, Plase i Šapjane
 • 4. zona: Zlobin, Drivenik, Lič i Fužine

Zajednička karta HŽPP – KD Autotrolej

Cijene zajedničkih karata

Zone

HŽPP/KD AUTOTROLEJ

Radnici Studenti i učenici (srednjoškolci) Umirovljenici
cijene (kn) cijene (kn) cijene (kn)
1. zona/1. zona 350,00 200,00 175,00
2. zona/1. zona 450,00 250,00 225,00
3. zona/1. zona 500,00 300,00 275,00
4. zona/1. zona 600,00 350,00 325,00

Uvođenjem zajedničkih mjesečnih karata putnicima će se omogućiti kupnja karata koje su jeftinije za oko 40% od dosadašnjih, kada su putnici odvojeno kupovali kartu za vlak i kartu za autobus.

Karte će se prodavati na prodajnim mjestima KD Autotroleja u Rijeci (Jelačićev trg 3 i Delta bb) i Opatiji (Velog Jože 1).

Vozni red HŽPP-a

Kako bi putnicima omogućio što bolje veze od 3. rujna HŽPP uvest će dodatnih 8 vlakova na relaciji Rijeka – Jurdani – Rijeka:

 • 4802  Rijeka (7.40) – Jurdani (8.09)
 • 4803  Jurdani (8.20) – Rijeka (8.49)
 • 4806  Rijeka (12.40) – Jurdani (13.09)
 • 4807  Jurdani (13.17) – Rijeka (13.46)
 • 4812  Rijeka (19.06) – Jurdani (19.35)
 • 4813  Jurdani (19.43) –  Rijeka (20.12)
 • 4814  Rijeka (20.25) –  Jurdani (20.54)
 • 4815  Jurdani (21.30) –  Rijeka (21.59)

Vlakovi će voziti od ponedjeljka do petka (osim blagdana).

Uz navedene vlakove, na istoj relaciji voze i 4 međunarodna vlaka (Rijeka – Ljubljana – Rijeka), koja će se od rujna, uz kolodvor Opatija Matulji, zaustavljati i u kolodvoru Jurdani.

Od 9. prosinca 2018, tj. uvođenja novog voznog reda 2018/2019. na relaciji Rijeka – Jurdani – Rijeka vozit će 16 vlakova.

Na relaciji Rijeka – Fužine – Rijeka vozi 14 vlakova.

Uvođenjem zajedničkih mjesečnih karata putnicima je omogućena kupnja 40% jeftinijih karata, a karte će se prodavati na prodajnim mjestima KD Autotroleja u Rijeci (Jelačićev trg 3 i Delta bb) i Opatiji (Velog Jože 1).

Od početka nove školske godine, 3. rujna HŽ Putnički prijevoz uvest će 8 dodatnih vlakova na relaciji Rijeka – Jurdani – Rijeka, a u cilju poboljšanja mobilnosti stanovništva i 4 međunarodna vlaka zaustavljat će se i u kolodvoru Jurdani. Time će na relaciji Rijeka – Jurdani – Rijeka ukupno voziti 12 vlakova, a na relaciji Rijeka – Fužine – Rijeka 14 vlakova. Od novoga voznog reda, 9. prosinca 2018. na relaciji Rijeka – Jurdani – Rijeka bit će uvedeni i dodatni vlakovi.

Temeljem Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske 2017. – 2030. i novog Zakona o integriranom javnom prijevozu putnika, koji je u fazi pripreme, te ostvarenih pozitivnih poslovnih rezultata temeljem uvedene zajedničke prijevozne karte javnih prijevoznika u Splitu i Zagrebu, Rijeka je 3. grad u RH u kojemu se uvodi integrirani javni prijevoz putnika. Od 1. rujna integrirani prijevoz putnika bit će uveden i na osječkom području.

U suradnji s lokalnom samoupravom i autobusnim prijevoznikom KD Autotrolej, HŽ Putnički prijevoz uvodi integrirani javni prijevoz putnika usmjeren na povezivanje autobusnoga i željezničkog prijevoza u cilju stvaranja dodane vrijednosti za putnike i povećanja kvalitete usluge kroz povoljnije cijene karata i usklađene vozne redove, čime će se povećati mobilnost stanovništva u cilju poboljšanja kvalitete života građana.

Podsjetimo, 12. lipnja 2018. održana je promotivna vožnja vlakom na relaciji Rijeka – Jurdani – Rijeka kojom je promovirano uvođenje integriranog prijevoza putnika na riječkom području.

U vlaku je potpisan Sporazum o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju integriranog prijevoza putnika na području Grada Rijeke. Sporazum su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, načelnik Općine Matulji Mario Ćiković, direktor autobusnog prijevoznika KD Autotrolej Marin Rajčić i Uprava HŽ Putničkog prijevoza predvođena predsjednikom Uprave Željkom Ukićem.

Potpisnici su kazali kako je sporazum tek početak implementacije integriranog prijevoza na riječkom području kojim se želi postići povećanje broja putovanja javnim prijevozom, što bi dovelo do smanjenja broja osobnih automobila na cestama, povećanju sigurnosti u cestovnom prometu i smanjenju ispušnih plinova.

Gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je kako je integrirani prijevoz u Rijeci planiran još od 2002. godine, a sada se napokon počeo ostvarivati.

– Potpuna implementacija sustava integriranog putničkog prijevoza očekuje se nakon izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge od Škrljeva do Jurdana“, rekao je Obersnel dodavši kako će jedinstvena pretplatna karta koristiti značajnom broju ljudi te im donijeti veliki popust. Također, gradonačelnik je objasnio da integrirani plan nastoji poticati putnike da za putovanja uzduž obale, u smjeru istok-zapad, koriste vlak, čemu će doprinijeti i Autotrolej koji će uskladiti svoj vozni red shodno realiziranim novinama.

Predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić istaknuo je:

 Prije svega želim zahvaliti gradonačelnicima, načelniku i direktoru Autotroleja na suradnji vezanoj uz uvođenje integriranog prijevoza putnika na riječkom području. Izuzetno mi je drago da ćemo nakon Zagreba i Splita u rujnu uvesti integrirani prijevoz u Rijeci, u 3. po veličini gradu u Hrvatskoj. Od rujna uvođenjem integriranog prijevoza građanima Rijeke i okolice bit će omogućen za oko 40% povoljniji prijevoz uz kvalitetnije veze. Građani će moći koristiti jednu kartu za prijevoz i vlakom i autobusom. Ovakva prijevozna ponuda dio je pozitivne europske prakse i vjerujemo da ćemo ju uskoro ponuditi i u drugim gradovima. Nadam se da će ova suradnja rezultirati zadovoljstvom građana te da će manje koristiti prijevoz automobilima, a više javni prijevoz, čime će se rasteretiti gradske prometnice, a građani će brže doći do svog odredišta.

Marin Rajčić, direktor KD Autotroleja obavijestio je kako će putnici ovu jedinstvenu kartu moći kupiti od 1. rujna na prodajnim mjestima Autotroleja u Rijeci i Opatiji preko Rijeka City kartice (RCC).

– Sljedeća faza ovog hvalevrijednog projekta donijet će širenje područja kojim će se moći putovati s integriranom pretplatničkom kartom na sve četiri Autotrolejeve zone i četiri zone HŽPP-a. – rekao je Rajčić.

Sporazumom je definirana suradnja vezana uz razvoj integracije HŽ Putničkog prijevoza s ostalim vidovima prijevoza u sustav integriranog prijevoza putnika na području Grada Rijeke, poticanje integriranog prijevoza kroz zajedničke pretplatne karte, dogovor vezan uz zajedničke tarife i prijevozne karte, kao i usklađivanje voznih redova, informiranje putnika, kontrolu karata, te razvoj novih prijevoznih proizvoda (usluga) prilagođenih svakom specifičnom ciljnom tržištu u cilju privlačenja novih korisnika prijevoza.

Predstavnici Grada Rijeke, KD Autotroleja i HŽ Putničkog prijevoza potpisali su i Ugovor o poticanju integriranog prijevoza putnika uvođenjem zajedničke pretplatne karte HŽPP – KD Autotrolej.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram