Povežite se s nama

Vijesti

Održana prva ovogodišnja sjednica Županijske skupštine PGŽ

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELLU Konferencijskoj dvorani „Transadrije“u održana je prva ovogodišnje sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije.

Na dnevnom redu sjednice bilo je 16 točaka, a članovi Županijske skupštine  raspravljali su o Izvješću o stanju u prostoru na području Županije, Izvješću o aktivnostima Primorsko-goranske županije na pripremi i provedbu EU projekata, prijedlogu etičkog kodeksa nositelja političkih dužnosti u PGŽ, prijenosu vlasništva nad školskim objektima, koncesijama na pomorskom dobru te drugim temama.

Uoči sjednice ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije Adam Butigan rekao je kako se Izvješće o stanju u prostoru Primorsko-goranske županije odnosi na razdoblje od 2013.-2016. godine. Dodao je kako su utvrđene činjenice koje su vezane uz promjene stanja u prostoru te su temeljem toga dane preporuke o aktivnostima koje bi bile dobro provesti u sljedećem periodu kako bi se stanje u prostoru poboljšalo. Generalna ocjena je da je stanje u prostoru dobro, prostorno planska dokumentacija se radi kvalitetno a njena provedba je na visokom nivou. „Poslije Grada Zagreba Primorsko-goranska županija je na drugom mjestu u Republici Hrvatskoj po riješenim predmetima legalizacije. Imamo nekoliko tematskih područja na kojima se može istraživati kao što je područje mari kultura ili građevinska područja izvan naselja., ali generalno govoreći izvješće o stanju je sasvim zadovoljavajuće“, istaknuo je Butigan.

Sjednica županijska skupštine započela je aktualnim satom na kojem su vijećnici otvarali više aktualnih tema poput statusa projekta izgradnje novog Doma zdravlja u Opatiji. Župan Komadina rekao je kako se nije odustalo od tog projekta no očekuje se stav lokalne samouprave kojoj je upućen prijedlog ugovora o partnerskoj suradnji tog velikog zdravstvenog objekta. Vijećnike je također zanimalo i što je dogovoreno na sastanku župana s predstavnicima jedinice lokalne samouprave i komunalnih društava vezano uz programe gospodarenja otpadom. Župan je rekao da je na jedinicama lokalne samouprave provedba aktivnosti oko sustava gospodarenje otpadom s naglaskom na odavanje otpada kako bi se smanjio „pritisak“ prema centralnoj zoni na Marišćini.  Sadašnje stanje gdje se prosječno odvaja samo 23% otpada nije zadovoljavajuće s time da su pojedini gradovi poput Krka taj proces na vrijeme pokrenuli i imaju kvalitetan sustav odvajanja otpadom.

Vijećnici su raspravljali o Izvješću o aktivnostima PGŽ na pripremi i provedbi EU projekata. Uvodno je resorni pročelnik Ljudevit Krpan reako:“Primorsko-goranska županija i subjekti s područja Primorsko-goranske županije jedni su od najboljih u povlačenju sredstava iz EU fondova i dolazimo do trenutka kada moramo tražiti pomoć države kako bi nam se dio vlastitih učešća dodatno sufinancirao. Primjer toga je Švicarski fond Gorskom kotaru gdje je dobiveno oko 200 milijuna kuna a 15% vlastitih učešća se dijeli na 5% Hrvatske vode a 10% bi trebale jedinice lokalne samouprave. Naša zamolba, apel i onda službeno traženje je da se iznađe za uspješne jedinice lokalne samouprave dodatna sredstva da se projekti još dinamičnije realiziraju“, rekao je Krpan.

Dodao je kako bi Primorsko-goranska županija željela da čim više projekata na našem području bude financirano iz EU fondova.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

37. Balinjerada u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram