Povežite se s nama

Vijesti

Oleg Mandić, “posljednji dječak koji je napustio Auschwitz”, dobio orden Stella d’Italia

Objavljeno

na


Ordenom Reda Stella d’Italia predsjednik je Republike Italije Sergio Mattarella odlikovao Opatijca, publicista, povjesničara i novinara  Olega Mandića za dugogodišnju aktivnost na promicanju prijateljskih odnosa i veza s Italijom na području kulture i obrazovanja.

Odlikovanje gospodinu Mandiću uručio je generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri. Oleg Mandić široj je javnosti poznat i kao “posljednji dječak koji je napustio zloglasni nacistički logor Auschwitz”.

Njegovo bogato životno iskustvo, nastalo baš zbog Auschwitza i unatoč Auschwitzu, urodilo je bogatom društvenom aktivnošću u Hrvatskoj i inozemstvu, a posljednjih godina osobito je čest gost bio upravo u Italiji gdje je imao predavanja na javnim tribinama po školama, fakultetima i gradskim vijećnicama o univerzalnim vrijednostima antifašizma.

“Za svoj je rad dobio i nagradu za životno djelo Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, brojna državna odlikovanja, potpuno zasluženo, kao i Orden Republike Italije. Stoga se ponosimo našim Opatijcem Olegom Mandićem te ćemo mu i dalje svesrdno pomagati u njegovom radu na promociji antifašizma i zalaganju za jednakost među ljudima”, naglasio je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram