Povežite se s nama

Opatija će se još jednom, na spektakularan način, prisjetiti svoje slavne povijesti te svojim gostima i građanima prirediti noć za pamćenje. Carski grad održat će se u subotu, 16. srpnja u organizaciji Turističke zajednice grada Opatije i publici predstaviti doista poseban program u čijoj realizaciji sudjeluje više od dvije stotine ljudi.

U 20:45 h iz opatijske luke pa sve do kupališta Slatina u mimohodu će krenuti Puhački orkestar Weinlandkapelle Klöch (Austrija). Točno u 21:30, austrijska Pukovnija Gmunden će svečanim postrojavanjem i ispaljivanjem počasnog hica označiti pokretanje glavnih atrakcija eventa -dva multimedijalna 3D waterscreena, jedan kraj fontane na Slatini, a drugi u bazenu samog kupališta Slatina. Svojom dimenzijom od čak 375 m2, zvučnom kulisom i projekcijom albuma starih fotografija Opatije, ovi će projekcijski vodeni zidovi na spektakularan način spojiti današnju tehnologiju i povijest Opatije. Nakon podizanja vodenih zidova, posjetitelji će moći uživati u brojnim scenarističkim i scenografskim rješenjima i bogatim zvučnim i svjetlosnim efektima na preko 20 lokacija/slika u kojima će publika moći uživati sve do 24 sata.

Tako će na terasi hotela Milenij posjetitelji moći uživati u nastupu kvarteta Veljak i klasičnoj glazbi s pogledom na Kvarnerski zaljev, u Portiću će se spajati umjetnost i ljubav sa svakodnevnim životom opatijskog čovjeka. Poznati opatijski slikar Vedran Ružić će slikati i izlagati svoja djela dok će ribari predvođeni Duškom Jeličićem Duletom pripremati mreže za još jedan ribarski dan uz guceve koji će ploviti nedaleko od njih. Kod Djevojke s galebom uprizorit će se stvaranje poznatog kipa Madonne del Mar. U suradnji s Akademijom primijenjene umjetnosti iz Rijeke, ispred samog Umjetničkog paviljona Juraj Šporer odvijat će se program u kojem će se plesom predstaviti Udruge Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke, Dame e Cavalieri iz talijanskog Assisi-ja, Dvorska lepeza iz Topuskog te gosti iz mađarskog Balatonfureda, a unutrašnjost paviljona ponovo se „pretvara“ u slastičarnicu Milenij hotela kakva je nekad bila upravo na tom mjestu.

Posebno mjesto u manifestaciji ima i Park Sv. Jakova u kojem će se održavati zanimljivi casting braće Lumiere. Na šetnici uz more, ispod crkve Sv. Jakova, zvučnu će kulisu stvarati ulični svirač dok će publika nedaleko hotela Kvarner moći vidjeti i samog Gustava Mahlera inspiriranog Opatijom u stvaranju svoje VI. simfonije koja je upravo tu i nastala na prijelazu između 19. i 20. stoljeća. Na terasi hotela Kvarner održat će se koncert klasičnog kvarteta Giocoso kojem će se pridružiti kostimirane plesne grupe i publici priuštiti uživanje. Kraj Vile Amalie svoja će djela izlagati opatijski umjetnik svjetskog glasa Claudio Frank, koji će publiku oduševljavati svojim potezima kistom, ali i zvukovima violine koju će zasvirati u duetu s kćeri Esperanzom. Bit će to idealan spoj slikarstva i glazbe, ali i plesa, jer će samo nekoliko metara dalje zaplesati Isadora Duncan te tako podsjetiti na treperenje listova palmi koji su i bili inspiracija ovoj plesačici u ostvarenju svjetske slave. Na plaži Angiolina smjestit će se i legendarni opatijski Kukali u svojim autentičnim kupaćim kostimima s noćnim kupanjem. Nedaleko Vile Angioline, kraj samih kamelija kojima se Opatija ponosi, publika će moći uživati u projekcijama starih fotografija Opatije i u izloženom carskom oldtimeru.

Vila Angiolina će, kako to i priliči, biti mjesto posebnog programskog i scenografskog pristupa kojem će posvjedočiti i sam Car sa svojom svitom. Posebno svjetlosno dekoriran park i publika i ove će godine uživati u nastupu učenika Osnovne glazbene škole Mirković u 21:30 h te glazbenom kulisom i nastupom plesnih parova, dok će se na samom dnu parka smjestiti i prava mala tržnica na kojoj će se nuditi autohtoni opatijski proizvodi. Na zasebnom dijelu parka, iznad kupališta Angiolina, za kamenim će se stolom smjestiti James Joyce koji će slagati svoje rečenice onako kako je to činio spajajući svoj perfekcionizam i savršenstvo s Opatijom za koju je tvrdio da je upravo takva. U Švicarskoj kući posjetitelji će moći razgledati izložbu Opatija s kraja 19. stoljeća na fotografijama Austrijskog državnog arhiva.

Spomenimo da su se u manifestaciju uključili i Choco Bar Kraš koji priređuje izložbu slastica iz 1911. g., dok će hotel Bristol te večeri zaživjeti kao pravi austro-ugarski hotel i gostima ponuditi poseban ambijent kao i ponudu prilagođenu manifestaciji.

U programu koji će potrajati do ponoći tako će sudjelovati glumci, statisti, glazbenici i plesači iz Austrije, Mađarske, Italije i Hrvatske.

Pozivamo publiku da dođe u Opatiju i posvjedoči još jednoj posebnoj opatijskoj noći punoj sjaja, stoji u izjavi Suzi Petričić, direktorice Turističke zajednice Opatija.