Povežite se s namaTmurni i sivi zimski dani vrijeme su kad mnogi sanjare o toplijim krajevima i godišnjem odmoru. Dokaz tome je i nedavno objavljen tekst u norveškom dnevnom listu “Aftenposten” gdje se predlažu najbolje destinacije na hrvatskoj obali i nude savjeti za ljeto iz snova, a jedna od njih je naša Opatija. Upravo je Hrvatska prošle godine napravila veliki “boom” kao sve popularnija turistička destinacija za Norvežane. Turističke su agencije ove godine povećale kapacitete turističkih angažmana u Hrvatskoj, a najveći norveški gradovi sada su tek jedan let od zemlje na Jadranskom moru, piše Aftenposten.

Procjenjuje se da će nadolazećeg ljeta 50.000 Norvežana letjeti charter letovima u Hrvatsku. Hrvatska je tako postala turistička destinacija koja najviše raste, s čak 114% posto porasta, kaže komunikacijski direktor Vinga, Tonje Løkaas Fossum. 2017. će tako prema Aftenpostenu biti godina u znaku Hrvatske. Navodi se dalje kako je klima u Hrvatskoj topla i ugodna te kako je ovdje lakše jedriti uz obalu nego u ostatku Sredozemlja, a cijene su još uvijek pristupačne.

Jedan od iskusnijih norveških avanturista i putnika, Gunnar Garfors, podijelio je za Aftenposten svoja gastro-iskustva u Hrvatskoj. Kamenice za doručak servirane na starinskoj drvenoj barci u Malom Stonu samo su dio romantične atmosfere koja ga je očarala. Poluotok je poznat po nevjerojatno dobrom vinu, tako da Gunnar preporuča kušanje vina. Mnogi Norvežani su se već zaljubili u Hrvatsku i vidjeli su mnogo njezinih ljepota, pa zašto ne iskoristiti njihova iskustva, mišljenja je Gunnar Garfors. “Hrvatska je također dobra polazna točka za izlete u Crnu Goru i Bosnu, zemlje koje imaju nešto manje turista”, završava svoje izlaganje Garfors.

Aftenposten navodi kako su Norvežani zaluđeni Hrvatskom. Iako su Grčka i Španjolska i dalje najveći ljetni favoriti, turističke agencije trljaju ruke nad “hrvatskom groznicom”. “Na ljeto ćemo povećati broj putovanja u Hrvatsku za 50%, te postaviti pet novih ruta i dobiti direktne linije s čak devet različitih aerodroma u Norveškoj. 2017. će zaista biti hrvatska godina”, zaključuje Erik Haug iz Apolla.

Na Aftenpostenovoj top pet listi preporuka nalaze se Vis, Primošten, Opatija, Ston i Mali Ston, te nezaobilazni Dubrovnik. Za naš biser s Kvarnera, Norvežani kažu da je poznat po dobroj kuhinji, ugodnim barovima te mogućnosti šetnje popularnim lungo marem od 12 kilometara.