Povežite se s namaGrad Opatija na svojim internetskim stranicama ovog petka, 10. studenog, objavio je prijedlog proračuna za 2018. godinu u iznosu od 214,6 milijuna kuna koji je značajno veći od onog za tekuću godinu. Radi se približno o razlici od čak 27,6 milijuna kuna, no u pitanju je pomalo “zavaravajuće” povećanje.

“Proračun za 2018. godinu je u odnosu na ovogodišnji proračun viši za 14,8% prvenstveno iz razloga što se značajan udio u Proračunu za 2018. godinu odnosi na kredit za refinanciranje kredita za izgradnju KTC-a. Kada bi se uspoređivao prijedlog Proračuna za 2018.godinu s važećim Proračunom za 2017. godinu bez sredstava kredita, Proračun za 2018. godinu bio bi u odnosu na 2017. niži za 6%”,  navodi se u objavi Grada Opatije

“Prijedlogom Proračuna kod javnih potreba značajno su povećana izdvajanja u predškolskom odgoju (povećanje broja djelatnika DV, promjena plaćanja cijene vrtića, povećanje koeficijenata djelatnika,…), osnovnoškolskom i srednje školskom obrazovanju (nabavka udžbenika, veći broj stipendija) te posebice kod socijalnih prava i drugih potpora stanovništvu (povećane pomoći umirovljenicima, povećane mjere za poticanje nataliteta). Također se nastavlja s potporama gospodarstvu kroz Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva za koji se planira više sredstva radi povećanja pojedinačnih potpora.”

“Osim toga, planiran je početak rada Start up inkubatora za kreativni turizam koji će biti smješten u vili Antonio i koji bi trebao postati važan segment razvoja poduzetništva u Gradu, ali istovremeno i centar okupljanja i razmjena ideja za mlade. S tim u vezi treba naglasiti da se u 2018.godini očekuje formiranje Savjeta mladih Grada Opatije čiji će članovi vjerujemo aktivno participirati u osmišljavanju i realizaciji programa za mlade. Proračunom za 2018. su stoga planirana i sredstva za izradu Lokalnog programa za mlade”, poručuje se u obrazloženju proračuna.

Građani i sve pravne osobe pozvane su da se uključe u javno savjetovanje koje je otvoreno sve do 30. studenog. “Svi prijedlozi/amandmani moraju biti sastavljeni na način da se ne mijenja ukupna visina Proračuna, već ako se predlaže povećanje/smanjenje određene stavke (Razdjel, Glava, Program, Aktivnost) istodobno je nužno predložiti stavku na kojoj se prijedlog uravnotežuje. Također bi prijedlog trebao sadržavati ime/naziv predlagatelja te obrazloženje”, ističu iz gradske uprave.