Povežite se s nama

Mozaik

Opatijska rivijera u zagrljaju bluesa

Objavljeno

na
Višegodišnja je navika da se krajem srpnja na Kvarneru održava jedinstveni Opatija Riviera Blues Festival, koji kroz šest uzastopnih koncertnih večeri obiđe rivijeru. Idejni začetnik i umjetnički voditelj je Riccardo Staraj, poseban umjetnički individualac zavidne kreativne energije.

Kao programatske odrednice ovogodišnjeg festivala naveo je: „Ne robujem Blues formi, u programu je zastupljen i Funk i Jazz, što je danas dokazano s pristupom Jimy Hendrixa, koji je u biti Blues muzičar, ta fuzija Bluesa, Rocka i Jazza ga je vinula u visine tog vremena. Držim da kada bi organizirao tjedan dana festivala isključivo Bluesa da bi to bilo previše monotono i da treba ubaciti i show i druge žanrove koji koketiraju s Bluesom a to su Rock i Funk.“

Festival kroz šest festivalskih večeri nudi bogat program, prva večer u Opatiji protekla je u znaku Vedrana Božića i Rock Mastersa sa svojevrsnim Hommageom Jimi Hendrixu i Zorana Majstorovića feat Kevin Baily Groupa. Slijede Riccardo Grosso i Combo band u Iki 25.7., Low Down Dogs Duo, Riccardo Staraj i Midnight Blues Band i The True Blues band 26.7. u Lovranu. I u posljednjoj etapi festivala odlazimo u okolicu Mošćeničke Drage: 27.7. u Brseču nastupaju: Petar Bornerova Trio, Tobacco Road Blues Band i Grapevine Babies, 28.7. u Mošćeničkoj Dragi nastupaju Elizabeth Lee Cozmic Mojo i Jumping Matt and his Combo. Mošćenice će ugostiti posljednju festivalsku večer uz nastupe najboljeg usnog harmonikaša u RH Tomislava Golubana i banda i Supercover Banda. Tomislav Goluban već nekoliko godina predstavlja konstantu festivala a o tome je Riccardo Staraj rekao: „Volim se zadržati na usnoj harmonici koja je temelj Bluesa jer je usna harmonika u biti folk instrument.

Blues je mješavina folka i crnačke glazbe koja je došla iz Europe, većina melodija je kreirana na usnoj harmonici. Tomislav Goluban je najbolji usni harmonikaš u Hrvatskoj a osim toga je i izuzetan vokalist koji svoje albume snima u Memphisu. On je moj prijatelj i dobrodošao je i ove godine.“ Koncert otvorenja protekao je u znaku Vedrana Božića i Zorana Majstorovića koji su više od tri sata nastupali na punoj Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji, pozdravne riječi na početku uputio je Ministar turizma RH Gari Capelli. Nakon toga nastupio je Vedran Božić s bandom uz multimedijalni dodatak nastupa Jimija Hendrixa na platnu iznad pozornice, nastup Vedrana Božića (nekadašnjeg gitarista grupe Time uz Dadu Topića) protekao je u širokoj paleti ritmova s velikim kontrastom tonova. Zadivila je gitaristička vještina Vedrana Božića koja se paralelno mogla usporediti s Jimi Hendrixom na platnu, bio je to jedinstveni doživljaj a  publika je  sjajno reagirala.

Nakon Vedrana Božića na pozornicu je stupio Zoran Majstorović čiji je nastup protekao u znaku laganijeg Blues ritma i vješto oblikovanih gitarističkih pasaža. Za Opatija Riviera Blues Festival tiskana je prigodna majica s cijenom 70 kn. Na kraju smo upitali Riccarda Staraja koji su daljnji planovi Midnight Blues Banda: „ Mi imamo pola repertoara pjevnog pola recitativa, temelj je uvijek Blues. U band se vratio Jure Prša  s kojim smo osnovali Midnight Blues Band, Vedran Ružić je izašao iz banda zbog svojih drugih projekata i nedostatka vremena. Marko Sedlak i ja smo osnova banda koji drži Blues komponentu banda. Idemo dalje imamo novih autorskih pjesama koje sam napisao i želimo izdati na jesen jedan album u potpunosti autorski, s pjevnim repertoarom Midnight Blues Banda“ Svi koji su u mogućnosti neka posjete Opatija Riviera Blues Festival i priušte si ugodnu ljetnu Blues večer.

Kako je izgledala blues večer u Iki možete pogledati u kratkom videu…

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

37. Balinjerada u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram