Povežite se s namaPrilično veliku pažnju javnosti privukao je slučaj iz kolovoza ove godine kad se na širem riječkom području dogodilo nekoliko oružanih pljačka, da bi sve “kulminiralo” s dva oružana razbojništva hotelska objekta. Najprije je opljačkan jedan hotel u Crikvenici, a nakon toga i hotel Jadran na Pećinama u Rijeci.

Dva razbojnika nakon toga su se očito odlučila malo opustiti, pa su otišli u obližnji Tower centar, gdje ih je policija i pronašla u tamošnoj kockarnici te uhitila 23. kolovoza.

23-godišnji Josip Ćulumović iz Crikvenice i 31-godišnji Veljko Vlahovič od tada su u pritvoru, a županijsko odvjetništvo u utorak, 12. listopada, objavilo je kako je protiv njih podignulo optužnicu.

“Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1993. i 1985.) zbog počinjenja šest kaznenih djela razbojništva iz čl. 230. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i tri kaznena djela teške krađe iz čl. 229. st. 1. točka 1. u vezi čl. 228. st. 1. KZ-a. (11. 10. 2016.)

Optužnicom im se stavlja na teret da su od početka lipnja do 21. kolovoza 2016., u Rijeci kao i na širem području Rijeke, zamaskirani prijetili oštećenicima zračnim pištoljem i metalnom polugom i tako kod njih izazivali osjećaj straha i bojazni za život prisiljavajući ih da im predaju zatražena novčana sredstva.

Okrivljenici se od 23. kolovoza 2016. nalaze u istražnom zatvoru, a u optužnici je Županijskom sudu u Rijeci predloženo da se mjera istražnog zatvora protiv njih produlji zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela (čl. 123. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku). Predlažući produljenje mjere istražnog zatvora ovo državno odvjetništvo je imalo u vidu činjenicu da su u kratkom razdoblju počinili veći broj kaznenih djela imovinskog karaktera, kao i činjenicu da je protiv istih okrivljenika već u tijeku nekoliko kaznenih postupaka zbog počinjenja istovrsnih kaznenih djela. Budući da je kaznenim djelima u odnosu na koja je podignuta optužnica pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 84.011,55 kuna, u optužnici je stavljen prijedlog da se od optuženika u kaznenom postupku oduzme navedena protupravna imovinska korist”, navodi se u priopćenju za javnost.

Dodajmo kako je za neka od djela za koja se terete propisana kazna zatvora do deset godina.