Povežite se s nama

Mozaik

Oštarija Fortica za peto godišnje doba kreirala posebni meni

Objavljeno

na

Foto: Nikola Zoko




U Kastvu trenutačno traje peto godišnje doba – vrijeme Maškara koje svake subote u maškaradni centar privlače veliki broj ljubitelja uskakanja odlične zabave pod maskama Za razliku od ostalim malih gradova, Kastav svoju zimu proživi vrlo aktivno, a kad si već ‘gori’ dobro se zna i gdje se fino jede. Kako bi bio u korak s manifestacijom koja Kastvu daje poseban šarm u najhladnijem dijelu godine chef Oštarije Fortica Željko Markus je svoj jelovnik prilagodio te uz standardne delicije kreirao i posebni meni.

“Volim tradicionalno pretvarati u moderno. To mi kao kuharu daje mogućnost da budem kreativan i da svaki dan smišljam nešto novo u svojoj kuhinji. U vrijeme pusta ili karnevala na Kvarneru se tako jedu peciva slana i slatka, jače meso za snagu, kobasice, kiselo zelje i domaće slastice među kojima su popularne krafne ali i kolači od jabuka i krušaka. Sve te namirnice jako dobro inspiriraju i s njima sam osmislio pustni jelovnik.”

Kako izgleda Pustni jelovnik u Oštariji Fortica? Dok razmišljate koja je to fuzija okusa, dobit ćete i odgovor!  Oduševit će vas predjelo, hrskava focaccia (ručno rađena,netom ispečena) s carpacciom od boškarina sa svježim maslinovim uljem i kremama od jabuke i cimeta te zimske brusnice u crnom vinu. Kad tako startate lako vam se može dogoditi da poželite još jedno isto predjelo i da s ovom fuzijom okusa završite obrok. No, nemojte – nakon predjela dajte priliku pustnim glavnim jelima.

“Kvarnerska kombinacija kobasica, kiselog tijesta i kruha u mojoj su kreaciji ravioli punjeni kobasicama s umakom od kiselog zelja i slanine.Raviole radimo ručno svakog dana, a punimo ih sezonski. Iako se na prvu čini hrabro pojesti paštu s umakom od kiselog zelja kojeg mnogi jedu kao prilog, pustna pašta je ono nešto što naši gosti obožavaju ove zime” – kaže Željko polako pripremajući drugi, nešto kompaktniji tanjur. Kao zvijezda pustnog menija dolazi juneća koljenica 48 sati sporo pečena u takozvanom roštilju green egg (zatvoreni sustav) stabiliziranom u crvenom vinu od kojeg nastaje umak za domaće njoke. Ovaj se specijalitet priprema za više ljudi, a kako biste bili sigurni da ćete u njemu i uživati najavite se Fortici prije.

“Pustni jelovnik završavamo laganijim desertom kojeg poslužuje u čašama a u kojem spajam laganije kreme, sezonsko voće i domaći crumble. Kako bismo naglasili vrijeme Pusta, do 4.3. pečemo i krafnice za naše goste po receptu naših nona” – kaže Željko dodajući kako je ovaj način pripreme hrane jedinstven u ovom dijelu Hrvatske te da se već sada veseli početku proljeća kad kreće u berbu šparoga, medvjeđeg luka i ostalih dobrobiti prirode koje se iz lokalne Kastavske šume za samo nekoliko minuta mogu naći kao zvijezde na tanjuru ove oštarije.

Marketing
Marketing
Marketing tower-centar
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

07.02.2025.

Rijeka plus d.o.o. objavljuje natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora u Rijeci, na adresi Miroslava Krleže 4, Srdoči bb i zemljišta na Srdočima te poslovnog prostora u javnoj garaži Kantrida, na adresi Istarska 33.

Natječaj će se provesti provođenjem usmenog nadmetanja (licitacije) dana 21.02.2025. godine (petak) na adresi Rijeka, Titov trg 3, prizemlje desno (sala za licitacije), prema rasporedu iz natječaja.

Prijave moraju biti primljene zaključno s 17.02.2025. godine do 15:00 sati u sjedištu Rijeka plus d.o.o. Blaža Polića 2.

Fiuman Plus

Društvene mreže