Povežite se s nama

Vijesti

Ove godine kontrolirat će se kakvoća mora na 269 lokacija u PGŽ, lani su samo tri plaže dobile negativnu ocjenu

Objavljeno

naPrimorsko-goranska županija i u ovoj godini nastavlja sa sufinanciranjem programa pomoći u kući za starije osobe u općinama i gradovima s područja Gorskog kotara te otoka Cresa, najavila je na redovnom susretu s novinarima zamjenica župana Marina Medarić. Lani je za tu namjenu iz proračuna izdvojeno 487.000 kuna, od čega se 90.000 odnosilo na sufinanciranje nabave vozila za pomoć u kući u Čabru i Vrbovskom, dok je u 2019. godini osigurano 405.000 kuna.

Socijalnu uslugu pomoći u kući pružaju licencirane udruge, ustanove ili trgovačka društva s kojima jedinice lokalne samouprave sklapaju odgovarajući ugovor o suradnji, pa se program u cijelosti provodi  sukladno pravilima struke i pozitivnih propisa iz područja socijalne skrbi, istakla je zamjenica te dodala da je ovim programom u 2018. godini bio obuhvaćen 321 korisnik, a sličan broj predviđa se i ove godine.

“Ovakvi programi  pridonose povećanju kvalitete skrbi za starije osobe u slabije razvijenim i izoliranim područjima Županije. Osim što se starijim osobama pruža konkretna pomoć, na taj se način odgađa i njihov smještaj u dom kao stacionarni oblik skrbi i dokle god je to moguće obzirom na njihovo zdravstvene stanje, ostaju u svojim domovima. Dodatna kvaliteta ovog programa je zapošljavanje žena iz tih sredina uključenih u mrežu pružanja pomoći staračkim domaćinstvima”, naglasila je zamjenica. Dodala je kako će se u ovoj godini nešto više sredstva dodijelit Gradu Čabru jer su započeli  i s uslugom dostave obroka samačkim kućanstvima. Osim navedenog, 38.000,00 kn dodijelit će se Gradu Bakru za sufinanciranje plaće osobnog asistenta – njegovatelja djeteta rođenog u obitelji slijepih roditelja.

Od 15. svibnja Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ počinje provodit ispitivanje kakvoće mora za kupanje i to na 269 lokacija na području naše Županije, što je nešto više lokaliteta nego prošle godine, najavila je pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar Jurković. Jedan od glavnih kriterija pri određivanju popisa plaža bio je gustoća kupača na pojedinoj plaži. Odabrano je 160 plaža za koje je procijenjeno da imaju visoki broj kupača i 48 plaža koje imaju niski broj kupača. Plaže s niskim brojem kupača su odabrane jer su to uglavnom plaže u čijoj se neposrednoj blizini nalazi dotok oborinskih voda, dugi podmorski ispust, privezište za brodice ili neki drugi potencijalni izvor onečišćenja.

Pročelnica je naglasila da je prošlogodišnjim praćenjem kakvoće mora bilo obuhvaćeno 258 lokacija, da je na 248 točaka ispitivanja more bilo izvrsne kvalitete, a svega na tri nezadovoljavajuće. To su lokacije Kantrida-istok, plaža Ika te plaža Hotela Milenij u Opatiji.  Županija će za ovu aktivnost Nastavnog zavoda za javno zdravstvo osigurati nešto više od milijun kuna.

Pročelnik Ureda županije Goran Petrc predstavio je najvažnije naglaske iz cjelovitog izvještaja o stanju sustava civilne zaštite na području PGŽ za 2018.godinu  koji je upućen i na raspravu u Županijsku skupštinu. Istaknuo je da je prema dostavljenim podacima u padu broj kaznenih djela, intervencija vatrogasnih službi kao i Lučke kapetanije u akcijama spašavanja na moru. Zasluga je to dobrim dijelom i preventivnih aktivnosti, opremljenosti i zajedničkih vježbi svih službi u sustavu civilne zaštite kakve će se organizirati i tijekom ove godine. Za aktivnosti službi iz sustava civilne zaštite PGŽ će u ovoj godini izdvojiti 3,8 milijuna kuna, rekao je Petrc.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram