Povežite se s nama

Večernji list je ovog tjedna objavio popis od deset najljepših plaža na Kvarneru. Na iznimno dobro treće mjesto smjestila se i riječka plaža Ploče na Kantridi, a evo koje sve plaže su se našle na popisu.

1. Klančac

podno Brseča

Skrivena u uvalici i zaklonjena stijenama, ova šljunčana plaža jedna je od najljepših prirodnih plaža Kvarnera i Jadrana. Iako se do nje treba spustiti pješice ili doći brodicom te nije opremljena standardnim rekvizitima, izuzetnom ljepotom privlači veliki broj kupača koji ondje uživaju u miru i tišini.

2. Sipar

u Mošćeničkoj Dragi

Dva kilometra duga šljunčana plaža stvarala se iz pijeska draškoga potoka koji izvire na obroncima Učke, a njene oblutke oblikuju morski valovi. Proteže se duž cijeloga mjesta i naslanja se na šetnicu uz koju su brojni lokali, suvenirnice, slastičarnice. Okružena je bujnom mediteranskom vegetacijom, a na nju se veže i manja plaža za pse te plaže Sv. Ivan i pomalo odvojena FKK plaža Senjavac. Ima Plavu zastavu, mogu se unajmiti ležaljke i suncobrani te sportski rekviziti…

3. Ploče

u Rijeci

Rijeka se može se pohvaliti uređenim plažama na istočnoj i zapadnoj strani grada, među kojima je plaža Ploče, smještena uz bazenski kompleks na Kantridi. Riječ je o plažnom pojasu na 14 tisuća kvadratnih metara sa šljunčanim i betonskim dijelom, vrhunskog standarda i s Plavom zastavom. Ima opremu za košarku na vodi, ulaz u vodu za invalide, ugostiteljske objekte i garažu, a do nje se može doći gradskim autobusom.

4. Vela plaža

u Baški na Krku

Prirodno šljunčana i duga 1,8 km. Neki su dijelovi plaže i pješčani, a na radost turista koji ljetuju sa svojim kućnim ljubimcima dio plaže namijenjen je psima. More nije duboko i na dnu je sitni pijesak, a česti su i veliki valovi. Može primiti nekoliko tisuća kupača, a osim Plave zastave, krase je i postupni ulaz, plićak te kristalno čisto more. Zato je posebno pogodna za djecu i neplivače, no i mladi će u moru uz žal naći zabavu za sebe uživajući u raznovrsnim vodenim sportovima.

5. Oprna

u Staroj Baški 
na Krku

Plaža je dostupna s kopna uskom strmom stazom koja vodi s glavne ceste, no većina kupača na nju dolazi brodicama. Plaža nije opremljena infrastrukturom, ali ima ugostiteljski objekt i mogu se unajmiti suncobrani i ležaljke. Plaža je idealna za sve one koji ne vole gužve i nije im potreban nikakav dodatni sadržaj osim sunca i mora.

6. Sveti Ivan

podno Lubenica
 na Cresu

U skrivenoj uvali, okružena je strmim liticama i do nje nije lako doći. Više od pola sata valja se spuštati strmom stazom iz Lubenica pa je, s obzirom na tešku dostupnost, najbolje doći brodicom. Oni koji ipak odluče poći na kupanje na ovu izoliranu plažu neće požaliti, uživat će u netaknutoj plaži od bisernobijelog šljunka, u miru i tišini . Robinzonski je to doživljaj, a preporučuje se ponijeti hranu i piće.

7. Veli žal

u Sunčanoj uvali, kilometar od Malog Lošinja

Šljunčana plaža Veli žal na kojoj se vijori Plava zastava. Dio plaže popločen je kamenim plohama. Zbog blagog prilaza u more izrazito je omiljena obiteljima s djecom, a ima i prilaz moru prilagođen osobama smanjene pokretljivosti. Okružena je borovom šumom, a šetnica iznad nje spaja Čikat i Sunčanu uvalu.

8. Rajska plaža

u Loparu na Rabu

Rajska plaža s Plavom zastavom dugačka je gotovo dva kilometra, pješčana i izrazito plitka s toplim morem. Gusta borova šuma uz plažu nudi zaklon od sunca, ondje su i ugostiteljski sadržaji, a na plaži se mogu unajmiti suncobrani i ležaljke. Nudi i gotovo sve sportske rekvizite, a najpopularnija je odbojka na pijesku. Uređena je i šetnica s bojnim igralištima za djecu koju ova plaža oduševljava.

9. Gradsko kupalište

u Crikvenici

Duž crikveničke rivijere pruža se osam kilometara pješčanih i šljunčanih plaža, a najpoznatije je pješčano gradsko kupalište dvjestotinjak metara od centra grada. Dio je plaže i Crni molo, poznat po plitkoj uvali prikladnoj za djecu i picigin. Plaža je okružena borovom šumom. Mogu se unajmiti ležaljke i suncobrani, brodice, nude se razni vodeni sportovi: skijanje na vodi, vožnja padobranom, pedaline, tu je akvagan, može se igrati odbojka na pijesku, stolni tenis, minigolf…

10. Lišanj

u Novom Vinodolskom

U istoimenoj uvali okružena borovom šumom i vije Plavu zastavu. Tamo je sve: šljunak, pijesak, stijene, betonirani dio. Prilagođena je i osobama s invaliditetom i djeci pa svatko može pronaći mjesto po svom ukusu. Posebnost su sportski sadržaji za djecu.