Povežite se s nama

Mozaik

Ovog vikenda 14. Smotra i regata “Mala barka / štorija od mora” u Mošćeničkoj Dragi

Objavljeno

na
Ove godine 14. Smotra i regata tradicijskih barki na jedra MALA BARKA / ŠTORIJA OD MORA 2022 u Mošćeničkoj Dragi odvija se u sklopu projekta „Očuvanje, zaštita i promicanje pomorske i ribarske baštine i identiteta Općine Mošćenička Draga – Štorija od mora“ čiji je nositelj Općina Mošćenička Draga, a koji će biti financiran od strane Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) „Vela Vrata“ sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Manifestaciju podržavaju i Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera.

Organizatori manifestacije su Ekomuzej Mošćenička Draga u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga (Sekcija za tradicijske barke Draške barki), Turistička zajednica i Općina Mošćenička Draga.

Manifestacija 14. Smotra i regata tradicijskih barki na jedra MALA BARKA / ŠTORIJA OD MORA 2022  održat će se Mošćeničkoj Dragi od 8. do 10. srpnja 2022. godine, a tehničku organizaciju provodi Ekomuzej Mošćenička Draga.

Program svečanog otvorenja manifestacije održat će se 8. srpnja 2022. godine na rivi u Mošćeničkoj Dragi. U sklopu svečanog otvorenja predstavit će se diorama tradicijske brodogradnje iz ciklusa Tradicijski zanati autora Zdenka Velčića, nakon čega će uslijediti inauguracija brsečke batane i otvorenje izložbe „Tradicijske barke obnovljene u projektu Arca Adriatica“ autora Marka Valjka i Roberta Mohovića. Manifestacija će biti inaugurirana u sklopu Europskog dana pomorstva, uz isticanje zastave, a u programu svečanog otvorenja prigodni glazbeni program izvest će “Trio Josipiensis”.

Na rivi i u akvatoriju ispred plaže održat će se večernja promenada barki uz plažu Sipar i glazbenu pratnju, prikaz načina podvodnog održavanja brodova u moru, takmičenje u potezanju konopa i nošenju ribarskih kašeta, zatim revijalno jedrenje tradicijskih barki „Bordižamo na bave s kraja“, da bi večer kulminirala smotrom tradicijskih barki u plovidbi ispred rive u Mošćeničkoj Dragi „Ples jedara i svjetala“ sa svjetlosnim efektima i uz pratnju glazbe. Večer će obilježiti i primorska glazba i evergreen-i „Draga prijateljima mora i pomorske baštine“ te veličanstven vatromet uz glazbu MALA BARKA / ŠTORIJA OD MORA.

Tijekom manifestacije na rivi u Mošćeničkoj Dragi održavat će se radionice tradicijskih pomorskih vještina MALA BARKA / ŠTORIJA OD MORA (radionica tradicijske brodogradnje, radionica mornarskih vještina i radionica ribarskih vještina). Radionice će biti popraćene stručnim komentarima, a u radionicama će moći sudjelovati djeca i odrasli posjetitelji manifestacije. 

Svakoga dana manifestacije, u luci i na rivi u Mošćeničkoj Dragi, bit će prezentirana maritimna baština u njenom prirodnom ambijentu, a u interpretacijskom centru ribarske i pomorske baštine “Kuća od mora” uz razgled će biti organizirano i stručno vodstvo.

Također, svakog dana će se održavati i sajam eko-etno proizvoda MALA BARKA / ŠTORIJA OD MORA, a u ugostiteljskim objektima nudit će se prigodni meniji MALA BARKA / ŠTORIJA OD MORA (Konoba AL PONTE, Restoran JOHNSON, Konoba PESCARIA, Pizzeria MAMA MIA, Bistro FICO, Pizzeria MARINA, Konoba ZIJAVICA, Restoran hotela “MARINA”,  Wine & Dine DRAGA MOJA, Caffé bar BLACK & WHITE, Caffé bar VELEBIT, Caffé bar PORTO, Caffé bar MAGNOLIA, Beach bar COCO).

Kulturno-umjetnički program sastojat će se od izložbe „Tradicijske barke obnovljene u projektu Arca Adriatica“, autori Marko Valjak i Robert Mohović i izložbe “Friži“, autori Jadranka Breulj i Ive Šoša iz Zadra, a za posjetitelje će biti organiziran i razgled lošinjskog logera „Nerezinac“, koji je ujedno i Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja.

Regata tradicijskih barki na jedra MALA BARKA  / ŠTORIJA OD MORA 2022 održat će se u subotu 9. srpnja 2022. godine. Na smotri će nastupiti tradicijske barke tipa guc, kvarnerski guc, lovranski guc (gajeta), pasara, gajeta, leut, batana opremljene tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno, strmo). Prije starta regate posjetitelji će moći gledati opremanje i pripremu tradicijskih barki, a održat će se i predstava „Batana i papagalo“, autora Mensura Puhovca.

Navečer će biti organizirana ribarska večera za sudionike smotre i regate uz druženje prijatelja mora, tradicijskih barki, jedara i mornarskih vještina. Nakon toga će se održati svečana podjela nagrada i priznanja sudionicima regate tradicijskih barki na jedra. 

Večer će završiti koncertom klape Nevera „Va portu puli sv. Marine na teritoriu Moschenisken (1436.)“

U nedjelju, 10. srpnja 2022. godine nastavit će se s raznovrsnim programima, izložbama i prezentacijama te radionicama tradicijskih pomorskih vještina. U predvečerje će se održati organizirano veslanje i jedrenje na tradicijskim barkama za djecu i posjetitelje „Svi na more, na srh od bavi s kraja“, ribolov s rive za djecu i radionica prepoznavanja vrsta riba, prikaz izvlačenja barki na plažu kada još nije bilo zaštićene luke te radionice pomorskih, ribarskih i brodograđevnih vještina.

Večer će proteći u znaku glazbe uz koncert grupe „Gustafi“.

Svakoga dana manifestacije za posjetitelje će biti organizirane panoramske vožnje u akvatoriju Mošćeničke Drage „Draga s mora“ brodicom “Ondine”. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram