Povežite se s namaRiječke ljetne noći, kulturna manifestacija koju organiziraju Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i Grad Rijeka, ove godine započinju 30. lipnja, a završavaju 21. srpnja.

Manifestaciju su najavili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, ravnateljica Drame HNK Jelena Kovačić i v.d. ravnateljice Baleta Kazališta Kristina Kaplan Rukavina te Ivan Krešić, član Uprave Ine, pokrovitelja baletnog programa Festivala.

Moto ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći jest „Vrijeme je za odluke!“  Zašto baš taj moto, objasnio je intendant Blažević. Kako je rekao, Riječke ljetne noći suočene su s dva pitanja, pitanjem koncepcije i financijskim pitanjem. Naime, dugo su vremena Riječke ljetne noći bile jedini festival ovog tipa u Rijeci i okolici, u smislu kulturne ponude građanima i posjetiteljima tijekom ljeta, no u međuvremenu se otvorio niz festivala s pretežno zabavljačkom ponudom. U tom kontekstu, ovaj festival mora preispitati svoj koncept i pritom zadržati visoke umjetničke standarde.

Što se pitanja financiranja festivala tiče, intendant Blažević poručio je kako se sve svelo na dobru volju Grada Rijeke, sponzora i publike. U tom smislu, potrebni su daljnji dogovori s Primorsko-goranskom županijom i Turističkom zajednicom te ponajviše s nadležnim ministarstvom.

Govoreći o programu Festivala, ove će godine biti izvedeno 22 umjetnička programa na 12 gradskih lokacija. Uz program za odrasle, bit će i programi za djecu i obitelj.

Otvorenje Festivala pod nazivom „Kazalište koje diše“ bit će 30. lipnja u 21 sat kada će HNK Ivana pl. Zajca otvoriti sve ulaze u Kazalište i pustiti publiku u sve kazališne prostore, gdje će umjetnici izvoditi odlomke prošlih, sadašnjih i budućih predstava. „Time se kazalište ne unosi u grad, već grad u kazalište“, rekao je intendant Blažević.

Posebno su istaknute obnova predstave „Turbofolk“ Olivera Frljića pod nazivom „Turbofolk – RiLoudid“ podnaslova „Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću…“ te „Aida“ u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i Festivala Opatija, gdje će u naslovnoj ulozi biti Kristina Kolar.

Od programa za mlađu publiku, istaknute su predstave Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Wanda Lavanda“ autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc i „Ivica i Marica“ autorice Vedrane Balen Spinčić (prema braći Grimm) i redatelja Serđa Dlačića.

Tu su još i brojni dramski programi, plesni spektakli od kojih će neki biti izvedeni na Bazenu Kantrida, program na brodu „Galeb“ i slično. Cjelokupni program može se naći na stranicama Riječkih ljetnih noći.

Multimedijalnim spektaklom „Sudar Percussion: Oxygene“ Festival će biti zatvoren, i to 21. srpnja u 21.30 sati, na Trgu Riječke rezolucije.

„Bit će to bogat i raznolik program za svih, koji čeka svoju budućnost“, zaključio je intendant Blažević. Kazališni sabor na temu „Vrijeme je za odluke: budućnost Riječkih ljetnih noći“ bit će održan 6. srpnja u 19.30 sati, u Foyeru HNK Ivana pl. Zajca.

Glavni sponzor manifestacije je INA, a sufinancijeri su Turistička zajednica grada Rijeke i Primorsko-goranska županija.

Ovom je prilikom gradonačelnik Obersnel kazao kako nedvojbeno postoji interes za ovakvim festivalom, ali je sve nemoguće organizirati bez šire potpore društva te kako ovo mora biti projekt koji će prepoznati i Ministarstvo kulture. Također, gradonačelnik je dodao da ga veseli činjenica da će se programi izvoditi na čak 12 gradskih lokacija, čime se u biti propitkuje prostor Rijeke.

Prodaja ulaznica za programe Riječkih ljetnih noći 2017. započinje u subotu, 10. lipnja.

Grad Rijeka