Povežite se s nama

Izbori

Pavela: Riba bi se trebala moći kupovati i izravno kod ribara

Objavljeno

na
Kandidat za župana PGŽa Leo Pavela obećaje da će se boriti za povratak građana da kupuju ribe izravno kod ribara na kočama, ribaricama i manjim plovilima, a ukoliko postane župan tu ideju će sprovesti u djelo. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Riba je zdrava, sve međunarodne zdravstvene asocijacije daju prednost ribi kao nutritivno zdravoj namirnici i treba poticati kupnju i prehranu ribom kako god je to moguće. Kupnja ribe izravno kod ribara je tradicija života u Hrvatskoj i sastavni dio brendiranja Hrvatske.

Prema podacima Europskog tržišnog opservatorija za proizvode ribarstva i akvakulture (EUMOFA), europski prosjek konzumacije iznosi 25,5 kg/po stanovniku, no postoje velike razlike između pojedinih država članica. Tako konzumacija u Portugalu iznosi rekordnih 55,3 kg, dok Španjolska drži drugo mjesto s 46,2 kg po stanovniku. Iako su Hrvati većim dijelom, prema mentalitetu, kulturi, načinu života i prehrani, bliski ostalim stanovnicima Mediterana, još uvijek su skromni potrošači ribe. Konzumacija ribe u Hrvatskoj je vrlo niska, te ona prema EUMOFA izvoru iznosi 18,4 kg u 2015., dok prema novijim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) konzumacija ribe kod hrvatskih potrošača iznosi od 8 do 9 kg po stanovniku godišnje.

Leo Pavela, ako postane župan, sprovesti će ovu ideju koju zagovaraju gotovo svi građani PGŽa u djelo, a županija će financirati svaka dva tjedna DAN RIBICA na kojem će ribari dijeliti 36 tona pečene sardele kroz godinu dana što bi županiju stajalo cca 120 000 godišnje! (oko 3 tone srdelica u svaka dva tjedna, jedna tona za grad Rijeku i dvije tone za 13 ostalih gradova u PGŽu). Ukoliko bi se pokazao interes za ovu akciju, Županija bi udvostručila količinu ribice.

Ova akcija bi pomogla ribarima oko plasmana ulovljene ribe, ali i građanima u održavanju njihova zdravlja!

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram