Povežite se s nama


Hoće li Opatija u narednim godinama dobiti novi nogometni stadion? Pitanje je to na koje bi čak 200-tinjak članova NK Opatije vrlo rado htjelo doznati odgovor s obzirom na to da su iznimno nezadovoljni uvjetima u kojima trenutno moraju trenirati.

Razgovarali smo s prvim čovjekom tog jednog od najstarijih nogometnih klubova u Hrvatskoj. Robert Perčić u intervjuu za Fiuman.hr istaknuo je kako samo žele bolje uvjete za svoje brojne mlade sportaše.

Cijela priča o nogometnom stadionu krenula je zapravo najprije od želje da se tek poboljšaju uvjeti, a onda se došlo do ideje da bi trebalo napraviti jedan dugoročniji plan?

“Da, priča o cijeloj rekonstrukciji igrališta krenula je prije nekoliko godina. Razgovarali smo o tome koje su naše potrebe, sve smo to ispričali gradonačelniku i njegovom timu i došlo se do zaključka da se je isplativije napraviti jednu sveobuhvatniju rekonstrukciju te da će se raditi po fazama kako budu bila dostupna sredstva. Nama je potrebno osvjetljenje glavnog terena jer se većina treninga održava u večernjim satima. Tempo života se promijenio i preko dana većina članova više ni ne stigne trenirati tijekom, već se traže večernji termini. Djeca sada treniraju po mraku i to je katastrofa za razvoj sportaša.”

Osjećate li se na nekim način izigranim, pa možda i iskorištenim s obzirom na to da vam je idejno rješenje novog stadiona uručeno tijekom predizborne kampanje, a sad je sve prilično usporilo?

“Ja osobno ne bih išao tako oštro, iako je bilo komentara od ljudi koji su oko kluba da se upravo to dogodilo, ali ja nisam čovjek koji koristi takve teške riječi. Ispalo je tako da se to idejno rješenje uručilo taman pred izbore. Sad je sve tako stalo, pa bi se možda i moglo tako protumačiti. Godina ima još dva mjeseca, pa se još uvijek stigne napraviti dokumentacija za koju je osiguran novac u proračunu. Mi smo vjerovali da će se za tih 200.000 kuna napraviti projekt i da se iduće godine krene sa sljedećom fazom.”

Utakmica juniora

Utakmica juniora

Da li je možda opcija da se novo igralište radi na nekoj drugoj lokaciji? Je li vam prihvatljiva ta ideja?

“Slažem se da bi prema trenutnom idejnom rješenju na sadašnjoj lokaciji sve bilo dosta nagurano. No, kad bismo prihvatili drugu lokaciju od novog igrališta ne bi bilo ništa sljedećih deset godina. Pričalo se o jednoj lokaciji na Kosovu blizu HEP-a, tamo postoji jedna veća površina, ali koliko mi je poznato na kraju je ispalo da ipak postoje imovinsko-pravni problemi i od toga se odustalo.”

Dosta se rasprave povelo i o dimenziji terena? Koja je dimenzija trenutnog terena?

“Sada je teren po propisima, a to je 100×64 metra s tri metra oko uzdužnih aut linija, a iza gola pet metara. Prema idejnom rješenju kažu da na parcelu ne stane više ta dimenzija terena. Ne znam znači li to možda da je dio igrališta na nečijem tuđem komadiću terena. Kad bi nam i napravili stadion po idejnom rješenju, mi ne bismo mogli igrati čak ni u 4. HNL. Možda bi se eventualno moglo to riješiti na način da se teren produži na pomoćni teren, iako ni to nije najbolje rješenje.”

Kakvi su vam uvjeti treniranja u usporedbi s ostalim trećeligaškim klubovima i koliko ste zadovoljni potporom gradske uprave?

“Usudio bih se reći da mi imamo najlošiju infrastrukturu u 3. HNL. Imamo tu sreću da nam Grad Rijeka izlazi u susret, pa nam seniori treniraju na pomoćnom terenu Kantride. Ipak, i tu je problem jer je različita podloga pa često dolazi do lakših ozljeda. Spomenuo bih da NK Zagreb. Koliko mi je poznato ima proračun od oko pet milijuna kuna, a mi od gradske uprave dobivamo nešto više od 300.000 kuna. Problem je i što su kriteriji Sportskog saveza Grada Opatije napravljeni na način da mi ni ne uspijemo dobiti novac koji bi nam prema tim istim propisima pripadao za omladinske pogone. Nismo zadovoljni ni time što ne financiraju uopće seniore. Čemu financirati školu nogometa, ako nema seniorskog pogona. Za koga onda proizvodimo igrače?”

Projekcija novog stadiona

Projekcija novog stadiona

Kad su u pitanju seniori spašava vas ipak Zoran Bogolin?

“Bez trenera Bogolina bilo bi nam puno teže. On je sigurno zaslužio da mu se u nekoj sljedećoj klupskoj monografiji ime ispiše, ako ne već zlatnim, onda barem podebljanim slovima. On je jedan od značajnijih sponzora kluba i s njim kao sponzorom i trenerom imamo manje briga oko prve ekipe. Bez te potpore bilo bi nam iznimno teško i upitno je bismo li imali uopće ovakav igrački kadar. Vjerujem da bismo se nekako pokrpali, ali ovako nam je olakšana situacija.”

Jedan dio Opatijaca nije oduševljen idejom da se uloži više od 15 milijuna kuna u novi stadion, odnosno igralište. Postavljaju pitanje zbog čega NK Opatija ne provede svojevrsnu privatizaciju kluba i sama pronađe investitora?

“Odgovorit ću indirektno. Rijeka je prošle godine osvojila prvenstvo i kup, a od sponzora godišnje ima milijun kuna. Time sam sve rekao. U Hrvatskoj općenito nema velikih sponzora za bilo kakav sport, a kamoli za trećeligaški klub. Lokalna samouprava mora odlučiti želi li imati klub ili ne. Mislim da bi od uspješnog kluba svi imali koristi. Kad bi gradska uprava napravila uvjete, apsolutno sam uvjeren i da bi se otvorilo prostora za sportski turizam. Sigurno bi klubovima Opatija bila zanimljiva za pripreme.”

Može li sve ovo otići toliko daleko da čak dođe i do prosvjeda s vaše strane?

“Danas u biti ako nisi u medijima, onda kao da te ni nema. Mi pregovaramo i čekamo već četiri godine. Mnogo toga se gradilo, govorilo nam se da smo mi na redu nakon svega i sad je stalo. Mi ipak ovisimo o Gradu i ne možemo bez njega. Nema potrebe da idemo kontra njih, mi nismo političari, niti želimo da nas se gura u politiku. O nekakvim prosvjedima ne želim u ovom trenutku ni razmišljati, jer to onda više nije sport. Na to ne bi trebali gubiti vrijeme, ni energiju”, rekao je Perčić te dodao kako želi istaknuti kako su svi oni u NK Opatiji zapravo volonteri koji svoje slobodno vrijeme posvećuju nogometu.

O nogometnom stadionu raspravljat će se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Opatije. Vijećnici će biti ti koji će u konačnici morati odlučiti žele li se zadužiti za 15 do 17 milijuna kuna kako bi uložili u novi stadion ili će prednost dati nekim drugim projektima, dok će nogometaši morati čekati neko bolje vrijeme ili eventualno tek određeno poboljšanje postojećih uvjeta.