Povežite se s nama

Primorsko-goranski savez u svom priopćenju za javnost osvrnuo se na rezultat svoje koalicije s IDS-om i Listom za Rijeku postignut na nedavnim izvanrednim parlamentarnim izborima.

Oni su u ranim jutarnjim satima u noći nakon izbora imali saborskog zastupnika, no do ujutro situacija se ipak promijenila. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Uspjeh naše koalicije u 8. izbornoj jedinici na prijevremenim parlamentarnim izborima dokaz je da smo uspjeli doprijeti do birača s konkretnim programom decentralizacije, dokazano sposobnim kandidatima. Porast regionalne opcije na parlamentarnim izborima je značajan, ona ima tendenciju rasta i za očekivati je da se taj trend nastavi i na lokalnim izborima. U svih 20 jedinica lokalne samouprave u PGŽ zabilježen je porast broja glasova u odnosu na prošlogodišnje izbore, posebice npr. u Baški (21,1%), Krku (22,7%), Mošćeničkoj Dragi (20,88%), što predstavlja ogroman potencijal za nastup ove koalicije na lokalnim izborima. Gledajući ove postotke i ukupan broj glasova koji smo osvojili (40.725), zaista je nevjerojatno da nismo osvojili saborski mandat i s ove strane Učke, što je samo dokaz koliko nepravedan Zakon o izbornim jedinicama, koje su potpuno nelogično skrojene, zapravo diskriminira naš kraj i njegove građane. Da je PGŽ jedna izborna jedinica mi bismo s ovakvim rezultatom imali sigurna dva saborska zastupnika. No koja god centristička stranka dođe na vlast, ne želi se uhvatiti s time ukoštac i bavi se samo kozmetičkim, populističkim izmjenama jer im ovako nakaradno posložen sustav odgovara.

Naravno da me kao predsjednicu riječkog PGS-a najviše veseli porast broja glasova u Rijeci, gdje smo porasli za 2,5%, što je za nas veliki poticaj. Naša mlada,  izuzetno lokalpatriotski nastrojena ekipa, se zaista potrudila u ovoj kampanji kako bi došli do ove uzlazne putanje, unatoč kvazi alternativama, mostovima i  zidovima koji su se pojavili i već sad počinjemo raditi na pripremi programa za lokalne izbore. I zato želim ovim putem još jednom zahvaliti Riječanima koji su prepoznali naš program i ukazali nam povjerenje te dali zamah za lokalne izbore, izjavila je Tea Mičić Badurina.

Nasrin El Gharni, članica predsjedništva PGS-a Rijeka: Brojka od samo 19 žena u predstojećem sazivu Sabora je poražavajuća i jedan od najžalosnijih rezultata netom provedenih izbora. Hrvatski sabor je zakonodavna vlast i predstavničko tijelo svih građana Hrvatske, kao takvo trebalo bi biti zrcalo društva! Uzevši u obzir da u Hrvatskoj postoji zakon o pozitivnoj diskriminaciji, prema kojoj 40 % kandidata na listama moraju biti žene, ovakav rezultat je još bolniji, jer hrvatske stranke očito radije plaćaju kazne z nepoštivanje temeljnih ljudskih prava, umjesto da svestrano i srčano promiču ista, kazala je Nasrin El Gharni.

Nikola Ivaniš, počasni predsjednik PGS-a: Ponosni smo na svoju više od dva desetljeća staru borbu za regionalizam i decentralizaciju, što su birači i nagradili, a nismo zadovoljni spoznajom da im, nažalost, očito nismo dovoljno dobro objasnili da godišnje u Zagreb iz naše županije odlazi više od 700 milijuna naših zarađenih kuna i da odnos države i županija nije dobar, iako bez daljnjega trebamo biti solidarni. No, mi našu borbu nastavljamo. Naš prijedlog Zakona o Gorskom kotaru, koji zaslužuje poseban status radi gospodarskog i demografskog odumiranja, a sada i prirodne katastrofe koja mu prijeti zbog potkornjaka, upućujemo u proceduru odmah po prvom sazivu Hrvatskoga sabora, naglasio je Nikola Ivaniš.