Povežite se s nama

Mozaik

PGS Viškovo organizirao druženje uz Prvomajski kres

Objavljeno

na
Primorsko goranski savez Viškovo organizirao je u utorak 30. travnja 2019. u 19,00 sati tradicionalno druženje uz Prvomajski kres na Lončevoj griži u Saršonima. Pored članova PGS-a na kresu se okupio i velik broj mještana Viškova i okolnih mjesta koji su proslavili nadolazeći praznik rada uz glazbu i druženje, a njihovo priopćenje tim povodom u cijelosti prenosimo:

Paljenje krijesa je običaj koji je u naše krajeve došao vjerojatno s područja srednjeeuropskih zemalja te je u pojednim mjestima, kao i u Viškovu, sačuvan do danas. 

U Viškovu se krijes najčešće pripremao na najvišem brdu tako da se ne zemlju slaže suho granje uz sudjelovanje svih mještana. Djeca su tako čistila „graju“ kupine odnosno grmove kupina, a odrasli su sakupljali i donosili suho granje za potpalu krijesa. Drva su bila dragocjena i nisu se koristila za potpalu krijesa, jer su se koristila za izradu ugljena (paleri) i vapna (vapneničari). 

Prilikom pripreme krijesa u svakom zaseoku Viškova, mještani su uključili nekoga od familije kako bi se vidjelo da je selo sposobno i jako. Palili su krijesove te  su se do dugo u noć  uz isti  zabavljali  i družili. Vatra je označavala izvor života, u rano jutarnjim satima palila se na ognjištima  gdje se kuhalo  za obitelji , isto tako se  grijala voda  u zimskom periodu  da bi stoka bila što zdravija . Krijesovi su bili jako značajni i do njih se držalo, s jedne strane su bili prenošenje izražavanja i iskustva odnosno usmena primopredaja, a s druge strane bili su signal drugim selima da je sve u redu.

Upravo zato Primorsko goranski savez Viškovo unatrag 10 godina u suradnji s mještanima Viškova i okolnih općina pomaže da se tradicija i običaji ne zaborave rekla je Snježana Podobnik, predsjednica Primorsko goranskog saveza ogranka Viškovo.  

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram