Povežite se s nama
U župnom uredu župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije župan Zlatko Komadina iriječki nadbiskup mons.dr. Ivan Devčić potpisali su Ugovore o kapitalnim donacijama Riječkoj nadbiskupiji. Potpisivanju Ugovora nazočili su župnik župe Uznesenja BDM mons. Sanjin Francetić, ekonom Riječke nadbiskupije vlč. Piotr Modrzejewski, zamjenica Župana Marina Medarić i pročelnik Ureda županije Goran Petrc te suradnici.

Primorsko-goranska županija izdvojila je sredstva u iznosu od 200.000 kuna za sanaciju krova na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci (100.000 kuna), rekonstrukciju krovišta crkve sv. Petra i Pavla u Bribiru (50.000 kuna) i uređenje književne zbirke iz arhiva župe Novi Vinodolski uz konzerviranje i katalogizaciju rukopisne građe (50.000 kuna).

Nadbiskup Devčić zahvalio je županu i PGŽ na donaciji kazavši kako ovo nije prvi put da PGŽ pomaže u održavanju sakralnih objekata i spomenika kulture u Riječkoj nadbiskupiji. Oni jesu u vlasništvu Riječke nadbiskupije, no riječ je o kulturnom blagu našega naroda i potrebna je pomoć i gradskih i županijskih ustanova kako bi se ti objekti i spomenici očuvali u stanju kakvom zaslužuju, kazao je nadbiskup.

Župan Komadina istaknuo je da PGŽ treba biti integrativni faktor u svojoj društvenoj zajednici te da ono što predstavlja našu povijesnu baštinu, ne smijemo dopustiti da zub vremena nagrize. Radi se o jako vrijednim objektima, relikvijama i umjetničkim djelima.

Osim toga, suradnja PGŽ i Riječke nadbiskupije nije usmjerena samo na ovakve projekte, nego je puno šira, kazao je župan te kao primjer naveo da se dodatna sredstva daju i za riječki hospicij. Pored ovoga PGŽ je ove godine izravno sufinancirala i sanaciju vitraža i fasade na crkvi župe Marije Pomoćnice u Rijeci sa 20.000, župni ured sv. Filipa i Jakova na Grobniku i obnovu zvonika na crkvi sa 25.000 te obnovu crkve u Liču sa 20.000 kuna.

Nakon potpisivanja župnik mons. Sanjin Francetić proveo je Nadbiskupa, Župana i suradnike Velom crikvom i upoznao ih s radovima koji su u tijeku, kao i povijesnim činjenicama vezanim uz ovu crkvu. Najavio je rad na monografiji župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije te izrazio nadu da će njeno tiskanje sufinancirati PGŽ.