Povežite se s nama

Vijesti

Plenković opet o Three Monkeysu i poručio: Rijeku volim i jedan mi je od najdražih gradova u Hrvatskoj

Objavljeno

na
U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a putem videolinka.

Premijer Andrej Plenković je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a dao izjavu za medije. Osvrnuo se ponovno na slučaj riječkog kafića.

“Ne želim voditi polemiku s vlasnikom Tri majmuna”, rekao je i ponovio da je njegova poruka da HDZ-ovci nisu dobrodošli u njegov kafić Three Monkeys fašistička i rasistička.

”Zabranjivati nekome da nekamo uđe, to je nešto drugo. Nije ovo pitanje mjesta ili grada u kojem se dogodilo, nego je pitanje poruke”, poručio je.

Osvrnuo se na reakciju gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i na njegovu izjavu u kojoj je potez vlasnika riječkog kafića, koji je rekao da u njegov objekt nisu dobrodošli HDZ-ovci, nazvao fašističkim i rasističkim. Obersnel ga je prozvao da nije osuđivao ranije napade na Rijeku.

“Što se tiče reakcija na napade na slabije, ako netko ima track record reakcija na napade na slabije, onda je to moja vlada, onda sam to ja osobno i kao predsjednik stranke i kao predsjednik vlade. Bez obzira o kome se radilo. Ja sam primijetio da je na ovu objavu koja datira otprilike prije desetak dana, koja je sama po sebi nebitna… Nebitna su tri majmuna, nebitan je autor toga. Onaj koji je bitan, bitan je trend i poruka, to je jako važno. I bitan je izostanak jedne ipak ozbiljnije reakcije gospodina Obersnela i totalna šutnja gospodina Komadine. Gospodin Obersnel je rekao nešto otprilike “treba smiriti strasti”. Mislim da je to bilo, za razliku od ovog današnjega ogromnoga pisma u varijanti gdje on mene pita ako sam ja dobro vidio – što ja imam s Rijekom? Ja Rijeku volim, u Rijeku često dolazim, u Rijeci je živio moj stric, u Rijeci žive moji rođaci, Rijeka mi je jedan od najdražih gradova uopće u Hrvatskoj i činim sve da joj pomognem koliko god mogu. Ali i cijeloj Primorsko-goranskoj županiji. Nema nikakve veze obrazac ponašanja jednoga pojedinca s gradom Rijekom niti s Primorsko-goranskom županijom”, kazao je Plenković, prenosi N1.

“Dakle, taj neki pokušaj da se reakcija naša koja je sasvim ispravna, pa čak vidim da je danas nakon ove moje reakcije reagirala i pučka pravobraniteljica, što isto pozdravljam i što je dosta dobro. Valjda je trebalo da ja to kažem pa da se netko sjeti da to ipak nije okej. Nije normalno da netko kaže da HDZ-ovci sve one koji ne misle kao oni proglašavaju srbočetnicima. To je citat. Dakle, za razliku od većine ljudi koji to, naravno, niti su registrirali, niti su primijetili, niti su pročitali, a o tome imaju neki komentar – to reći meni ili vladi koja je u koaliciji sa SDSS-om već drugi put zaredom. Vladi pred čiji je ured došao pucati netko automatskim oružjem. Zbog čega? Pa valjda zbog toga što smo u koaliciji sa SDSS-om. Nije došao zato što smo u koaliciji s gospodinom Obersnelom. To su vrlo ozbiljne kvalifikacije u hrvatskom društvu koje dižu podjele, isključivost, radikalizaciju, površnost, paušalnost na jednu razinu primitivizma kojem ja kažem “ne”. Kažem kao premijer, kao političar, kao predsjednik HDZ-a – ne”, detaljno objašnjava Plenković.

“Ovo je vrlo jasan primjer koji dobiva odjek, znate kako – tako da ga mediji prenesu. I što ćemo mi sada? Šutiti na to? Koji je idući korak? Prvo pucamo, onda nakon toga ne puštamo u kafiće, što je treći korak? Kad netko ode tu u šetnju da ga netko s letvom po glavom lupi? To ne može. To je poanta. Moramo stvari nazvati onakvima kakve jesu. Ovo je šovinizam i rasizam. Koji je idući korak, možete i sami zaključiti”, dodao je Plenković.

Na konstataciju novinara da je prvi put sada izneseno kako je mladić došao pucati pred Banske dvore zbog toga što su u koaliciji sa SDSS-om, Plenković je rekao: “Što mislite zbog čega je pucao? To je i više nego jasno kako se to dogodilo i zašto”.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram