Povežite se s nama

Vijesti

Plodine imaju najvišu maržu od svih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj

Objavljeno

na
Kako se u javnosti i medijima trgovačke lance uglavnom proziva kao profitere, Hrvatska udruga poslodavaca naručila je veliku ekonomsku analizu maloprodaje, a jedna od glavnih poruka s njezina javnog predstavljanja bila je da inflacija nije utjecala na promjenu bruto marži trgovaca te da se “u retailu ne radi za velik novac”.

To je, između ostaloga, poručio i njezin autor Andrej Grubišić, čija je analiza obuhvatila 30 trgovačkih lanaca te prvi put učinila javno dostupnim usporedne podatke o trgovačkim maržama, profitabilnosti poslovanja, troškovima zaposlenih i slično, ali i obuhvatila razlike u poslovanju između nacionalnih i regionalnih te stranih i domaćih lanaca.

Kad su u pitanju marže, one su prosječno u 2022. godini u sektoru maloprodaje iznosile 26,3 posto. U nacionalnim lancima bile su malo više, 27,6 posto, a u onim regionalnima niže, 21,1 posto.

Prosječno su marže prema ovoj analizi zbog inflacije porasle samo 1 posto, a otkriveno je i koliko iznose po pojedinačnim trgovačkim lancima, javlja Jutarnji list.

Natprosječne bruto marže, kad je riječ o nacionalnim lancima, zabilježene su u Plodinama, gdje dosežu 30-ak posto, Studencu, gdje se kreću oko 29,5 posto, te u Sparu, u kojem iznose oko 29 posto, a s ispodprosječnim maržama prema ovoj analizi posluju Konzum i Lidl, te posebno Eurospin, gdje se one kreću tek nešto iznad 15 posto.

Zanimljivo, Lidl, koji na stranim tržištima uglavnom nastupa kao diskonter, jedva je dospio na popis lanaca s nižim maržama – u ovom lancu ona prosječno iznosi oko 26 posto i viša je nego u Konzumu, gdje je marža za jedan postotni bod niža.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže