Povežite se s nama

Vijesti

Plodine imaju najvišu maržu od svih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj

Objavljeno

na
Kako se u javnosti i medijima trgovačke lance uglavnom proziva kao profitere, Hrvatska udruga poslodavaca naručila je veliku ekonomsku analizu maloprodaje, a jedna od glavnih poruka s njezina javnog predstavljanja bila je da inflacija nije utjecala na promjenu bruto marži trgovaca te da se “u retailu ne radi za velik novac”.

To je, između ostaloga, poručio i njezin autor Andrej Grubišić, čija je analiza obuhvatila 30 trgovačkih lanaca te prvi put učinila javno dostupnim usporedne podatke o trgovačkim maržama, profitabilnosti poslovanja, troškovima zaposlenih i slično, ali i obuhvatila razlike u poslovanju između nacionalnih i regionalnih te stranih i domaćih lanaca.

Kad su u pitanju marže, one su prosječno u 2022. godini u sektoru maloprodaje iznosile 26,3 posto. U nacionalnim lancima bile su malo više, 27,6 posto, a u onim regionalnima niže, 21,1 posto.

Prosječno su marže prema ovoj analizi zbog inflacije porasle samo 1 posto, a otkriveno je i koliko iznose po pojedinačnim trgovačkim lancima, javlja Jutarnji list.

Natprosječne bruto marže, kad je riječ o nacionalnim lancima, zabilježene su u Plodinama, gdje dosežu 30-ak posto, Studencu, gdje se kreću oko 29,5 posto, te u Sparu, u kojem iznose oko 29 posto, a s ispodprosječnim maržama prema ovoj analizi posluju Konzum i Lidl, te posebno Eurospin, gdje se one kreću tek nešto iznad 15 posto.

Zanimljivo, Lidl, koji na stranim tržištima uglavnom nastupa kao diskonter, jedva je dospio na popis lanaca s nižim maržama – u ovom lancu ona prosječno iznosi oko 26 posto i viša je nego u Konzumu, gdje je marža za jedan postotni bod niža.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram