Povežite se s namaRiječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 75-godišnjeg Riječanina Vinka Peteka koji je u srpnju pištoljem usmrtio susjeda Vladimira Lakičevića iz zgrade u ulici Rastočine, a navode i da je zločin počinio neubrojiv te da mu se zbog duševnih smetnji treba odrediti prisilan smještaj, jer bi na slobodi mogao počiniti još teže kazneno djelo.

Tužiteljstvo tvrdi da je 75-godišnjak susjeda usmrtio “u stanju u kojem nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima”. Navode i da je, nakon što je inicirao verbalni i fizički sukob s 54-godišnjim susjedom, u njega ispalio više metaka iz pištolja, pri čemu je žrtva zadobila više ustrijelih i prostrijelih rana glave i tijela.

“Tijekom istrage je provedenim vještačenjem utvrđeno kako okrivljenik zbog teže duševne smetnje nije bio sposoban shvatiti značenje svojih postupaka niti upravljati svojom voljom. Budući da je utvrđeno da je okrivljenik ubojstvo počinio u neubrojivom stanju te da je opasan za okolinu… postavljen je zahtjev da mu se odredi prisilan smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama”, izvijestilo je tužiteljstvo na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju i da je stoga predloženo i produljenje istražnog zatvora “s obzirom da je u vrijeme počinjenja protupravnog djela bio neubrojiv i da bi zbog duševnih smetnji mogao počiniti teže kazneno djelo”.

Prema informacijama stanara iz nebodera u riječkoj ulici Rastočine, objavljenima u medijima neposredno nakon zločina, osumnjičeni je bio u konfliktnim odnosima s više stanarima kojima je i ranije prijetio, a oružje iz kojeg je pucao je posjedovao legalno, javlja Index.hr.