Povežite se s nama

Vijesti

Pogledajte kako izgleda reciklažno dvorište u Rijeci

Objavljeno

naU utorak je u Rijeci predstavljen novi eko projekt mobilnih reciklažnog dvorišta koja će biti postavljena na 19 lokacija u gradu. Ove pokretne jedinice, kao nadogradnju sustava odvojenog prikupljanja otpada, uvode Grad Rijeka i Komunalno društvo Čistoća, a služit će odvojenom prikupljanju i skladištenju manjih količina iskoristivih i problematičnih vrsta otpada iz kućanstva.

Predstavljanju reciklažnih dvorišta prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller i direktor Komunalnog društva Čistoća Bojan Jurdana.

Velikom broju okupljenih znatiželjnika i slučajnih prolaznika gradonačelnik se obratio istaknuvši važnost ovoga projekta, a koji je u Republici Hrvatskoj Rijeka prva odlučila uvesti. Ministar Zmajlović na to se nadovezao kazavši kako Rijeka oduvijek ima vrlo visoko razvijenu svijest u pogledu ekologije i recikliranja te kako čestita Gradu na ovom iznimno važnom projektu.

U Gradu Rijeci se uvode dva tipa mobilnih reciklažnih dvorišta: ECOPOINT SKIP (samostalno) i CAM-RR-2 (s djelatnikom). Ukupna vrijednost oba mobilna reciklažna dvorišta je 1.138.000,00 kuna + PDV, a financirani su s 40% iznosa sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

reciklazno-dv2Samostalno mobilno reciklažno dvorište je prenosivo zahvaljujući svojoj strukturi kontejnera dužine 4,7 m, širine 1,95 m i visine 2,1 m. Unutar njega nalazi se 11 spremnika za prikupljanje različitih vrsta otpada te 2 manja spremnika za prikupljanje lijekova i baterija. U samostalno mobilno reciklažno dvorište otpad se može odlagati prema potrebi, jer ne zahtjeva prisutnost osobe za rad.

Mobilno reciklažno dvorište s djelatnikom također je strukture kontejnera, ali većih dimenzija i s mogućnošću otvaranja stranica, a u njemu je moguće prikupljati čak 21 vrstu otpada. Ovo mobilno reciklažno dvorište ima djelatnika zaduženog za prihvat otpada od strane građana i njegovo vaganje te odlaganje u za to namijenjene posude. Za razliku od samostalnog mobilnog reciklažnog dvorišta, ovo s djelatnikom ima određeno radno vrijeme: ponedjeljkom od 10.00 do 15.00, od utorka do petka od 10.00 do 17.00 te subotom od 08.00 do 15.00 sati.

Smještaj mobilnih reciklažnih dvorišta rasporedom je unaprijed predviđen, a na svakom lokalitetu dvorište će raditi 14 dana, nakon čega se premješta na sljedeći lokalitet i tako u krug. Raspored lokacija i termini zadržavanja reciklažnih dvorišta dostupni su na web stranicama KD Čistoća Rijeka i na gradskim web stranicama. Osim toga za sva pitanja građani se mogu obratiti na besplatni info telefon 0800 99 99 00.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram