Povežite se s nama


Ovog tjedna je u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke održano Županijsko stručno vijeće voditelja školskih preventivnih programa za osnovne i srednje škole Primorsko-goranske županije.

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje stručnom Vijeću prisustvovala su 52 voditelja školskih preventivnih programa kojima se pridružio i Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske. Tijekom održavanja ovog stručnog skupa sudionicima je predstavljeno više predavanja iz područja psihologije djece i mladeži koje su izlagali predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Tako su više savjetnice za stručne suradnike psihologe, Vesna Ivasović i Vilma Bednar, obradile temu „Mladi i samoozljeđivanje“, odnosno, „Preventivni programi u funkciji razvoja učeničkih kompetencija“, dok je na temu „Suradnja s roditeljima“ predavanje održala i viša savjetnica Alma Rovis Brandić kojim je istaknula važnost uloge roditelja, ali i stručnih suradnika u procesu odgoja i obrazovanja djece i mladeži.

 U sklopu predavanja „Preventivni programi u funkciji razvoja učeničkih kompetencija“, kao primjer dobre prakse preventivnog programa naveden je program koji se provodio u Turističko ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč pod nazivom „Together“, a u njegovom okviru segment pod nazivom „Različiti, ali isti“. Njime su organizirane radionice učenika navedene srednje škole s učenicima s tjelesnim i intelektualnim poteškoćama u cilju razvijanja kompetencija svih sudionika,a posebice, razvijanja senzibilizacije na prihvaćanje različitosti.

Uz spomenuta predavanja, policijska službenica Odjela prevencije, Ingrid Mavrić, predstavila je i Prezentaciju rezultata evaluacije preventivnog programa „Zajedno više možemo“.  Riječ je o programu koji se već šest godina provodi u suradnji Policijske uprave primorsko-goranske i Grada Rijeke, a čiju su evaluaciju napravili stručnjaci Filozofskog fakulteta u Rijeci. U sklopu ocjenjivanja ovog projekta ispitani su svi sudionici  programa (učenici, roditelji, nastavnici i policijski službenici – predavači), a dobiveni rezultati pokazuju kako su sudionici vrlo zadovoljni provedenim projektom.  Zaključak vrednovanja ovog projekta je da se radi o korisnom, dobro osmišljenom i kvalitetno ostvarenom programu, koji nije vremenski prezahtjevan za učenike, a kojeg oni doživljavaju pozitivnim i koji rezultira pozitivnim pomakom u željenom smjeru.

 Na kraju savjetovanja sudionici su se složili kako je ovaj način educiranja i međusektorske razmjene iskustava i znanja vrlo koristan te je namjera organizatora Agencije za odgoj i obrazovanje da postane tradicionalan u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke.