Povežite se s nama


Policijski službenici prometne policije sutra, 20. srpnja provodit će pojačani nadzor uporabe mobitela u vožnji, a aktivnosti će biti provedene na više punktova na području cijele Policijske uprave primorsko-goranske.

Naime, unatoč zakonskim odredbama i novčanoj kazni mnogi vozači i vozačice tijekom vožnje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Provedena istraživanja ukazuju da iako vozači uporabu mobitela tijekom vožnje smatraju opasnom, svjesno krše prometne propise te da oko 69% vozača tijekom vožnje koristi mobitel.

Iz ovoga proizlazi da je stanje nezadovoljavajuće, a korištenjem mobitela prilikom upravljanja vozilom vozači čine prekršaj te smanjuju mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom čime se znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće.

Stoga će prometna policija provođenjem pojačanog nadzora uporabe mobitela u vožnji pored utvrđivanja prekršaja djelovati i preventivno te dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo te kako takvo ugrožava sigurnost prometa na cestama. Uz ovaj prekršaj policija će nadzirati i sve ostale prekršaje u prometu.