Povežite se s nama


Policija traga za nepoznatim počiniteljima koji su u protekla dva dana građanima na području Primorsko-goranske županije otuđili mobilne telefone i novčanike.  U Rijeci i Matuljima su iz ugostiteljskih objekata u noći 21./22. ožujka, 16 i 22-godišnjim djevojkama, te 21-godišnjem mladiću iz jakni otuđile mobitel, dok je  37- godišnjaku u Malom Lošinju mobitel otuđen u trgovačkom centru. Nepoznati počinitelj okrao je i dvije hrvatske državljanke u Rijeci, starosti 72 i 24 godine, kojima su u gradskom autobusu otuđeni novčanici s osobnim dokumentima i novcem.

I ovom prilikom MUP podsjeća građane na mjere samozaštite i pojačanog opreza.

Naglašavaju da osobne stvari ne ostavljate bez nadzora na javnim mjestima kojima se kreće veći broj ljudi kao što su ugostiteljski objekti, trgovački centri, tržnice i slično. Prilikom kupovine stalno trebate imati pod nadzorom novac i ostale vrijedne stvari. Treba biti oprezan, ako netko u gužvi nameće razgovor ili nudi pomoć, jer previše ljubazna osoba može biti džepar. Ukoliko se u gužvi nosi ruksak na leđima, preporučamo, skinite ga s leđa i stavite ispred sebe.

–  Provjerite jesu li vam osobne torbice ili ruksaci zatvoreni. Nikada ne nosite PIN brojeve uz bankovne ili kreditne kartice. Važno je paziti na novčanik koji se vadi na javnom mjestu, te ne nositi vrijednosti zajedno, već , primjerice, odvojiti novac od dokumenata. Preporučamo ne nositi sa sobom dokumente koji nisu potrebni.

– Svakako  obratite pažnju da li vas netko prati jer džepari najprije biraju žrtvu

– Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor

– Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice

– Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina

– Novčanik ne nosite u stražnjem džepu

Ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192!

Ne zaboravite pretražiti najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost  da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.