Povežite se s nama
Banner

Policijski službenici prometne policije Policijske uprave primorsko-goranske jučer su proveli akciju pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela. Za vrijeme jučerašnjeg postupanja kontrolirano je ukupno 291 vozilo od kojih su 236 osobna i 22 teretna automobila te 18 mopeda i 15 motocikla. Policija je u 101 slučaju zatekla osobe koje nisu koristile sigurnosni pojas, a zabilježena su i dva vozača koja su nepropisno prevozila djecu, te 15 vozača koji su nepropisno koristili mobitel za vrijeme vožnje.

Osim spomenutih prekršaja, zabilježena su i tri prekoračenja brzine, dva prekršaja vožnje u alkoholiziranom stanju i dva prekršaja-tehnička neispravnost, zatim jedan prekršaj vožnje bez položenog ispita, jedan vožnja u vrijeme zabrane upravljanja, jedan vožnja bez važeće prometne dozvole, kao i 29 ostalih prekršaja. Sveukupno je policija utvrdila 158 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Slične preventivno represivne akcije nastaviti će se i ubuduće, s jasnim ciljem smanjenja najtežih posljedica prometnih nesreća.

Napominjemo kako istraživanje o učestalosti korištenja sigurnosnog pojasa provedeno tijekom 2015. godine u Republici Hrvatskoj pokazuje da stupanj korištenja sigurnosnog pojasa vozača i suvozača iznosi oko 61%, dok svega 14% osoba koristi sigurnosni pojas kada se prevozi na stražnjim sjedalima u automobilima. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima,pa je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Što se tiče korištenja mobitela u vožnji, unatoč zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači tijekom vožnje razgovaraju putem mobitela, čitaju, pišu i šalju SMS poruke. Na taj način izravno ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. U cilju veće sigurnosti u prometu i ovim putem apeliramo na vozače da ne koriste mobitel pri vožnji, ako za to nemaju predviđenu opremu u vozilu.