Povežite se s nama

Rijeka će ovog petka u 17 sati biti jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem će se održati prosvjed #ugasimotor. Vozači nezadovoljni visokim cijenama goriva zaustavit će svoje automobile i ostala vozila na prometnicama na deset minuta.

Odlučili smo provjeriti kod riječke policije kako će se postaviti prilikom tog prosvjeda, odnosno da li prijeti kazna svima onima koji će blokirati promet na desetak minuta. Iz Policijske uprave primorsko-goranske ističu kako je ovakav oblik prosvjeda protivan zakonskim propisima te kako svima oni koji zaustave vozila na prometnicama prijeti kazna.

“Vezano za građansku akciju „Stop rastu cijena goriva“ u okviru koje se građani putem društvenih mreža pozivaju da 15.6.2018. u vremenu od 17 do 17:10 sati zaustave svoja vozila na prometnicama na kojima se zateknu obavještavamo Vas da su sudionici u prometu dužni postupati u skladu s propisima o prometnim pravilima, prometnim znakovima postavljenim na cesti, prometnim svjetlima te znakovima i naredbama ovlaštenih osoba.

S tim u vezi napominjemo kako su u poglavlju 12. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisane odredbe kojima se uređuje zaustavljanje i parkiranje vozila u cestovnom prometu. Ovdje možemo istaknuti članak 78. stavak 1. kojim je propisano da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka, a za što je propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna. Pored navedenog i drugim člancima 12., ali i drugih poglavlja,  propisane su odredbe koje bi građani ovakvim postupanjem mogli prekršiti i samim time postati podložni prekršajnom sankcioniranju. Pozivamo građane da se pridržavaju prometnih propisa”, poručili su iz riječke policije za Fiuman.hr.