Povežite se s nama

Fiuman Plus

Poropat: Ušli smo u koaliciju zbog projekata

Objavljeno

na


Vijećnik HNS-a Andrej Poropat prošlog je tjedna postao novi predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke, a u svom prvom intervjuu koji je dao nakon preuzimanja te iznimno odgovorne funkcije za Fiuman.hr otkrio je zbog kojih je razloga odlučio postati koalicijski partner Vojku Obersnelu i njegovom SDP-u.

Pozdrav gospodine Poropat, prije svega čestitke na izboru za predsjednika Gradskog vijeća. No, moram priznati da ste nas pomalo iznenadili. Kako to da ste nakon silnih kritika u prošlogodišnjoj kampanji ipak odlučili sklopiti koaliciju s SDP-om? 

“Naše kritike iz kampanje i mimo kampanje i dalje stoje, mi smo i dalje potpisnici svega što smo tada izgovorili. Ulazak u koaliciju, ne kažem za druge, ali za nas iz HNS-a nikada nije značio „slijepu poslušnost“ ili nedostatak kriticizma. Dapače, toliko je primjera gdje smo baš mi iz riječkog HNS-a u prijašnjim koalicijama s SDP-om imali itekakav kritički utjecaj. Ako mi stojimo iza toga da se projekt EPK ne može više povući jer je naprosto otišao predaleko, u čemu podržavamo aktualnu vlast, a istovremeno naše nove pozicije znače da će najmlađi Riječani i njihove obitelji dobiti Centar za ranu intervenciju – mi ne vidimo problem u koaliranju. Bitno je što građani time dobivaju. Bitan je konačan cilj, a ne metode. To je politika, tu nema granica, samo je neki poput nas vode transparentno, a neki se skrivaju dok pokušavaju izvući bolje pregovaračke pozicije s kim bilo.  Kritičnost ne isključuje koaliranje.”

S obzirom na ovakav tempo promjene čelnika riječkog parlamenta mnogi se pitaju hoćete li «izdržati» na čelnom mjestu riječkog parlamenta iduće tri godine?

“Bilo bi oholo od mene da sada samouvjereno kažem – hoću. Ono što znam jest da ću se maksimalno potruditi, da ću ponuditi jedan svježi pristup prema svim vijećnicima pozicije i opozicije, da ću im biti na raspolaganju u svakom trenutku te da ću sjednice voditi principijelno i otvoreno, s istim kriterijima za sve. Hoće li to biti dovoljno za – kako Vi kažete – izdržati tri godine – vidjet ćemo. Nadam se da hoće.”

Prilikom bipolarizacije političke scene na razini čitave Hrvatske, pojava MOST-a i Živog zida značila je početak istinskog pluralizma. U Rijeci je pak stvoren tzv. srednji blok koji se sastojao od niza stranaka različitih ideoloških predznaka i činilo se kao uspješan eksperiment. Međutim, trajao je samo jedu godinu. Osjećate li se krivim za raspad srednjeg bloka? 

“Srednji blok je u svom začetku bila jedna fantastična ideja. Rado smo ju prigrlili i mi. Međutim, kao što sam već jednom rekao – vrlo brzo po „formiranju“ tog bloka postalo je jasno da će iznutra stvari ići teško, da će se teško dolaziti do točaka usuglašavanja. Pritom, ne mislim deplasirati ničiju poziciju unutar bloka, već naprosto podcrtati da smo se našli dosta različiti i pomalo nejasni u pojedinačnim ciljevima. To su stvarne okolnosti i moram biti iskren – ne mogu se zbog njih osjećati odgovornim.”

Na čemu ste najviše inzistirali prilikom pregovora o koaliciji? Jesu li to bila kadrovska pitanja ili realizacija ključnih stavaka Vaše kampanje?

“Isključivo realizacija nekih projekata za koje smo procijenili da postoji prostor da se brže i efikasnije dovedu na svjetlo dana preko koalicije.”

Možete li precizirati, kojih to projekata…

“Na prvom mjestu inicijativa oko Centra za ranu intervenciju koja je započela prije nekoliko mjeseci, a koja će riječkim obiteljima značiti olakšanje i sustavnu pomoć kod djece s motoričkim, senzornim i ostalim poteškoćama, a koje u Rijeci, što je tužno, nema. Nakon toga tu su poduzetničke teme i realizacija preduvjeta te pokretanje konkretnih inicijativa u smislu otvaranje Rijeke moru. Mislimo da je i autobusni kolodvor tema koja se više mora završiti u našem gradu i dat ćemo sve od sebe, vjerujem ne samo mi iz HNS-a, već apsolutno svi vijećnici i koalicijski partneri da se to i dogodi. Da ga napokon dobijemo. Otprilike, to su smjerovi u kojima ćemo inzistirati, gurati, tražiti rješenja.”

Kako komentirate kuloarske priče da je HNS «uhljebnička» stranka? Vaš bivši kandidat za gradonačelnika je dobio posao u državnoj firmi…

“Gledajte, svatko ima pravo birati interpretacije koje želi. Za mene osobno su uhljebljivanje i trgovanje pojmovi kojima se ciljano diskreditiraju legitimne demokratske prakse poput, u ovome slučaju, koaliranja i pregovaranja oko istoga. Opet kažem, nije sve u metodi kojom se dolazi do cilja. Najviše je ipak u samome cilju, a naš je cilj s ovom koalicijom jasan – stvoriti što više prilika da svojim biračima i ostalim građanima Rijeke „isporučimo“ obećane inicijative i politiku koja napokon nešto gradi, o tom potom. Pa ako to netko vidi kao uhljebljivanje – na to ne možemo i ne želimo utjecati. Inače, samo opaska, takva terminologija zaista je svojstvena jednom u Hrvatskoj vrlo zastupljenom, populističkom političkom diskurzu kao ad hoc taktika prema političkim protivnicima. To je, nadam se, većini ipak jasno.”

Hoće li se klub HNS-a pojačati još ponekim članom GV? Spominje se prelazak MOST-ovog Zvonimira Peranića u Vaše redove nakon što je MOST protiv njega pokrenuo stegovni postupak zbog podrške vama.

“Razgovarao sam s gospodinom Peranićem i njegovi su mi stavovi jasni. Koliko je meni poznato, on je svojoj stranci najavio kako će glasati i zašto će tako glasati i nevjerojatan mi je postupak MOST-a pogotovo jer Zvonimir Peranić osoba koja se afirmirala izvan politike. Što se tiče prelaska u HNS – naša su vrata otvorena uvijek za sve koji shvaćaju da rad nema prepreka, da za rad ne postoji nepogodna politička okolnost. Nemam što više dodati na tu temu.”

Generacijski ste bliski s Vašim prethodnikom Čordaševim, možete li nakon svega surađivati s Akcijom mladih kako bi mladim ljudima pomogli u zadovoljenju osnovnih životnih potreba u Rijeci? Podsjećam da Rijeka bilježi jedan od  najmanjih prirodnih prirasta u Hrvatskoj…

“Ovako ću Vam reći – da je Akcija mladih, za razliku od mnogih drugih kolega vijećnika svih provenijencija, imala ijednu konkretniju inicijativu – HNS bi bio puno otvoreniji za suradnju s njima. Ovako nam ne preostaje ništa nego polako graditi mostove ako bude moguće. Ako ne bude moguće – ni to nije bauk u politici, neka se svatko onda na svojoj strani bori najbolje što zna.”

poropat2

S novom funkcijom stigle su i nove odgovornosti, što možete obećati građanima Rijeke? Što mislite učiniti za podizanje standarda i kvalitete života u našem gradu?

“Kao predsjednik gradskog vijeća mogu garantirati da će im procesi unutar vijeća biti jasniji te da će im se, ukoliko bude postojala medijska zainteresiranost, mnogo transparentnije ukazivati na stvarno stanje stvari. Primjerice, lamentiranje oko već ranije izglasanog zaduženja za EPK možda bi i prošlo kao jedna dobra opozicijska inicijativa u kojoj smo svi ostali ispali izdajice, međutim u tom slučaju građanima je trebalo dati realan uvid – novo zaduženje izglasano je već mjesecima ranije, proračunom za 2018. Bojim se da svi oni koji su toga svjesni, a u međuvremenu su promijenili svoju odluku i glasali bi protiv – nisu spremni građanima objasniti taj važan, početni moment već samo ubirati kratkotrajne efekte svojim iznenadnim oponiranjem na već izglasanu odluku.”

Kakva je Vaša suradnja s gradonačelnikom? Hoćete li biti njegov instrument za održavanje poslušnosti u Vijeću? 

“Vojko Obersnel i ja poznajemo se dugo u političkom smislu i, možda ćete se iznenaditi, to nije bio odnos u kojem teče med i mlijeko. Naravno da je odgovor na drugo pitanje negativan – ne mislim biti ničiji instrument. On je političar kojem prilazim s respektom, ali nikako s idealiziranjem. Mislim da smo obojica toga itekako svjesni.”

Što Vas je nagnalo da uđete u politiku s obzirom na to da ste uspješan poslovni čovjek?

“Politika je dio moga života kojem sam se poprilično posvetio. Krenulo je, dakako, još u mlađim danima kada sam osjetio tu potrebu iz onih tipičnih, pomalo zanesenih razloga – promjene, bolje društvo, bolje okolnosti. I dalje imam iste idealne, no mnogo sam svjesniji koliko je to težak, na trenutke i nezahvalan put izlaganja i pronalaženja načina kako da se ostvare i puno manji od tih idealiziranih snova o boljem društvu. No, i dalje smatram da je politika kod nas još uvijek jedini relevantan instrument u postizanju tih malih ciljeva koji vode boljim promjenama. Drugog naprosto ne vidim.”

Nakon ovog mandata, planirate li se nastaviti baviti politikom ili se vraćate u realni sektor?

“Zanimljivo pitanje, za zamisliti se (smijeh). Bit ću Vam iskren – ne razmišljam tako. Idem iz dana u dan, iz situacije u situaciju. Što će biti za tri godine, vjerujte mi – nije prioritet moga razmišljanja”, rekao je Poropat u razgovoru za Fiuman.hr.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram