Povežite se s namaPosljednja rata gradskih obveznica za Bazene Kantrida bit će isplaćena 18. srpnja ove godine, najavio je gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj konferenciji te dodao kako se ujedno nastavljaju radovi na uređenju državnih cesta koje prolaze kroz Rijeku, odnosno tri investicije u vrijednosti 22,5 milijuna kuna. Gradonačelnik je iznova javno postavio pitanje zašto početak gradnje nove bolnice na Trsatu još nije dobio zeleno svjetlo od Vlade RH.

 Posljednja rata gradskih obveznica kojima su građeni riječki bazeni, u iznosu od oko 2 milijuna kuna, bit će isplaćena 18. srpnja 2016., a istog dana održat će se i zajednička konferencija za medije s Privrednom bankom Zagreb na kojoj će biti govora o samom financijskom aspektu izdavanja tih prvih gradskih obveznica.

„Svi oni koji su kupili riječke obveznice dobit će povrat novca uvećan za pripadajuću kamatnu stopu od 4,125 posto godišnje, i to u točno predviđenim rokovima. Time je otpao još jedan kvazi-argument dušebrižnika koji su tvrdili da smo zadužili, ne znam koliko generacija Riječana. Obveznice su isplaćene i sve se odvijalo upravo dinamikom kako je bilo i predviđeno 2006. godine kada su one izdavane“, rekao je Obersnel. Ukupni iznos izdavanja gradskih obveznica namijenjenih izgradnji kompleksa Bazeni Kantrida iznosi 180 milijuna kuna, odnosno 25,4 milijuna eura.

Gradonačelnik je podsjetio na činjenicu da je Grad Rijeka 2006. zatražio znatno veći iznos upravo radi zatvaranje cjelokupnog investicijskog ciklusa izgradnje sportskih objekata. „Međutim, tadašnja Vlada nam nije dala suglasnost na taj iznos, već samo na 180 milijuna kuna, na rok od tri godine. Time smo propustili mogućnost zaduženja u trenutku kada je ono bilo i najpovoljnije u proteklih desetak godina“, rekao je.

Investicija u riječke bazene itekako se isplatila. U proteklih osam godina, otkada je kompleks na Kantridi otvoren, kroz bazene je prošlo više od 2 milijuna posjetitelja, građana i sportaša. „Bazene su za trening koristile i strane reprezentacije, uključivo američku plivačku reprezentaciju koja ih je prošle godine iskoristila za pripreme pred Svjetsko prvenstvo“, rekao je Obersnel i istaknuo da su bazeni puni od ranog jutra sve do kasnih večernjih sati.

Grad Rijeka