Povežite se s nama

Ovog petka, 25. studenoga, u HGK – Županijskoj komori Rijeka potpisan je Ugovor o prvoj organiziranoj mreži malih aerodroma generalne avijacije – FLY Croatia.

Nositelj ovog projekta je Zračna luka Rijeka, a potpisnici su i aeroklubovi Sinj, Osijek, Otočac te tvrtka Fly  iz Opatije. Cilj projekta je prometno povezivanje malih aerodroma i prodaja usluga na EU i svjetskom tržištu generalne avijacije.

Na potpisivanju je istaknuto da Republika Hrvatska ima izuzetne resurse, postojeće i buduće lokacije zračnih luka pogodnih za turističke i poslovne potrebe. Po uzoru na tvrtku ACY koja okuplja mrežu nautičkih marina, ideja je oko ovog projekta okupiti i sve male zračne luke.

“Projekt Hrvatskog zrakoplovnog turizma FLY CROATIA prepoznajemo kao model kojim se nastoji privući što više korisnika malih privatnih zrakoplova koji vrlo često ‘smetaju’ na velikim zračnim lukama i ne samo to već su na neki način zakinuti za kvalitetnu uslugu koja je temelj jačanja našeg turizma i turističke ponude. Ovim modelom nastoji se male privatne zrakoplove generalnog zrakoplovstva usmjeriti, odnosno navesti da nakon ulaska u Hrvatsku kroz međunarodnu Zračnu luku Rijeka i obavljanja carinskih ili ostalih formalnosti preusmjere na ostale dijelove naše Županije odnosno Republike Hrvatske u manje poznatije dijelove ili pak dijelove čiji aerodromi ne mogu prihvaćati zbog tehničkih karakteristika površine velike zrakoplove. Neki od takvih su male aerodromi u našoj Županiji poput Unija, Grobnika, u susjednoj Istri Medulina i Vrsara, u Ličko-Senjskoj Otočca itd. Zračna luka Rijeka će imati koristi od većeg broja operacija i većeg broja putnika a JLS, lokalno stanovništvo i turisti od dostupnosti uslugama u većim centrima”, istaknuo je direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić najavio je podršku PGŽ ovom izuzetno značajnom projektu te istaknuo zadovoljstvo što je inicijator FLY Croatia upravo Zračna luka Rijeka, koja je zahvaljujući aktualnoj upravi već napravila vidne iskorake u poslovanju i prometu krčkim aerodromom, a ovim projektom dokazali su i sposobnost za nove inovativne iskorake.