Povežite se s nama

Vijesti

Predstavljen projekt LIFE SUPport za očuvanje bjeloglavih supova na Kvarneru

Objavljeno

na
U prostoru informativnog centra za prevenciju kriminaliteta javnosti je predstavljen petogodišnji projekt LIFE SUPport posvećen osiguravanju budućnosti bjeloglavih supova te stvaranju boljih uvjeta njihova gniježđenja i povećanja populacije na Kvarneru.

Projekt vrijedan više od 2,1 milijun eura, koji se u visini od 60 posto financira iz programa LIFE Europske unije, prezentirala je Udruga BIOM, kao nostelj projekta te projektni partneri iz županijske Javne ustanove Priroda, Poljoprivredne zadruge “Otok Krk” HEP – Operator distribucijskog sustava d.o.o. te Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

Kako je istaknuto, LIFE SUPport trebao bi donijeti rješenja za najvažnije prijetnje bjeloglavim supovima, poput nedostatka hrane, uznemiravanja tijekom gniježđenja, trovanja i elektrokucije, odnosno stradavanja od strujnog udara na elektroenergetskoj infrastrukturi, a uključuje i rehabilitaciju supova, edukacije i istraživanja.

Ovim aktivnostima te ublažavanjem tih prijetnji očekuje se porast populacije i uspješnosti gniježđenja parova na području Primorsko-goranske županije, odnosno kvarnerskih otoka i šire.

“Bjeloglavi sup jedina je preostala vrsta strvinara u Hrvatskoj koja je nekad naseljavala puno šire područje, a u projektu LIFE SUPport provodit ćemo ključne aktivnosti za očuvanje supova na Kvarneru te stvaranje uvjeta koje će osigurati njihov povratak na stara gnjezdilišta, pa i u nova područja.

Supovi se nakon niza godina opet gnijezde na Učki, a očekujemo da će se u određeno vrijeme ponovno početi gnijezditi na Velebitu i puno šire”, rekao je Dubravko Dender, voditelj projekta LIFE SUPport.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže