Povežite se s nama

Kultura

Predstavljena nova sezona u Zajcu, tema je ‘opstanak’

Objavljeno

na
Opstanak kazališta, neizvjesnost i fleksibilnost izvođača, ono je što obilježava nadolazeću sezonu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Novu sezonu i program HNK Ivana pl. Zajca za 2020./21. godinu pod motom „Opstanak“ predstavio je intendant riječkog kazališta Marin Blažević zajedno s ravnateljicom Riječkog baleta Mašom Kolar, Renatom Garola Catica, ravnateljicom Hrvatske drame, ravnateljem Talijanske drame Giuliom Settimom te gradonačelnikom grada Rijeke Vojkom Obersnelom i Ivanom Šararom, pročelnikom Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Tema sezone 2020./21. – Opstanak

Ono što obilježava nadolazeću sezonu jest „opstanak“ kazališta, neizvjesnost i fleksibilnost izvođača. Postoje tri čimbenika po kojima će sezona 2020./21. biti posebna, a prvi od njih jest vrijeme, kazao je intendant Marin Blažević. Naime, sve što su izvođači i Kazalište uspjeli konkretizirati dogodilo se u posljednji tren, pa se tako ne zna u kojoj mjeri se mogu računati na to da će se svi projekti realizirati onako kako su zamišljeni.

Cilja se na popunjenost dvorane od jedne trećine uobičajenog broja gostiju, s obzirom na potrebe trenutnog epidemiološkog stanja. Također, kazalište se suočava s problemom od prihoda programa i projekata koji su u većem dijelu bili financirani prodajom ulaznica. Blažević smatra kako je pozitivan efekt svega što se dogodilo u tome da su građani shvatili koliko im je potrebno kazalište te nije mogao niti pomisliti kako će u srpnju biti navala i potreba za sadržajem koji su pripremili publici.

Reprize predstava Čipka i Plamteća voda koje su posljednjih mjeseci oduševile riječku publiku

Ravnatelji Renata Garola Catica, Giulio Settimo i Maša Kolar naglašavaju kako su unatoč izazovima koji su ih zatekli zbog trenutačne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa uspjeli dosad realizirati određene projekte koji su za njih bili vrlo važni, te smatraju kako će prilagodbom i inovativnošću uspjeh postići i u sezoni koja slijedi.

Od novih naslova koje su istaknuli su: mjuzikl Kosa, kojom će se izvođači približiti mlađoj publici, predstava Fahrenheit redatelja Ivana Penovića, opere Aida i Figarov pir kojima će se proslaviti 135.obljetnica izgradnje i otvorenja zgrade riječkog kazališta, talijanske drame Dekameron te Alfa Romeo Jankovits, koja rekonstruira jedan od najnevjerojatnijih događaja grada Rijeke, ponovit će se predstave koje su oduševile riječku publiku kao što su opera Julije Cezar u Egiptu, baletne predstave Čipka, Plamteća voda nastale u sklopu EPK i Orašar te talijanska drama La Commedia. Sveukupno je najavljeno 6 novih hrvatskih drama uz reprizu od 7 drama iz prethodne sezone, 6 novih i repriza 4 opere, premijere 2 baleta i 3 reprize, te premijere 5 novih talijanskih drama uz reprizu 2 drame.

U rujnu otvorenje 2 nove riječke mikroscene-Palača Šečerane i Dječja kuća
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je čestitao i zahvalio svim izvođačima te istaknuo kako je nova sezona jedna od ambicioznijih i izazovnijih. Rekao je kako se očekuje i produljenje godine EPK do travnja 2021., što bi Kazalištu pomoglo u ostvarenju dodatnih projekata.

Da ne treba biti nostalgičan za „starim normalnim“, već da novonastala fleksibilnost treba biti vodilja i smjernica u budućnosti, kazao je pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar. Spomenuo je i dvije nove mikroscene koje će biti otvorene za javnost u rujnu ove godine, a to su scena Palače Šečerane i Dječja kuća. Također, u razmatranju je i uporaba prostora riječke Fillodramatice.

Konferencija za novinare je organizirana uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se posjetitelji u sezoni 2020./21. pozivaju se na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Više o programu, predstavama, koncertima, pretplatama, rasporedu i svim ostalim informacijama u novoj kazališnoj sezoni u HNK Ivana pl. Zajca možete saznati na web stranicama kazališta.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže