Povežite se s nama

Mozaik

Predstavljena sezona “Opstanak 2” u riječkom Zajcu

Objavljeno

na
Program nove kazališne sezone 2021./2022. pod nazivom “Opstanak 2”predstavnicima medija i svojoj publici umjetnici i umjetnice svih ansambala HNK Ivana pl. Zajca predstavili su na nekonvencionalan način, događanjem na otvorenom pod nazivom „After hours“.  Dio Verdijeve ulice uz zgradu Kazališta i terase obližnjih kafića „Teatro“ i „King’s caffe“ ispunio je veliki broj onih koji su došli vidjeti, pa čak i zabilježiti poseban program i atmosferu te saznati što „Zajc“ priprema u novoj sezoni.

Događanje su raspjevano otvorili Leonora Surian Popov i Mirko Soldano songom „Bellisima“ iz mjuzikla „Baciami, Cate“, talijanske verzije „Kiss me, Kate“ čija premijera u ponedjeljak, 20. rujna svečano otvara novu sezonu.

Ulomci iz predstava „Leica format“ i „Vježbanje života – drugi put“ / „Esercitazione alla vita – seconda volta“ potom su najavili skorašnje obnove dviju predstava o Rijeci nastalih  prema dvama romanima o otiscima riječke prošlosti u njezinoj sadašnjosti te ovoga puta povezanih u „Riječki diptih“ koji će se izvoditi  u spomen na Miru Furlan i Dašu Drndić.

Prva predstava LGBTQ tematike za djecu

Na ovosezonskom je premijernom programu Hrvatske drame zastrašujuća vizija budućnosti što ju donosi Ivan Penović, najistaknutiji dramski umjetnik nove generacije u predstavi ”232,778 °C”, nastaloj po motivima romana ”Fahrenheit 451” Raya Bradburyja.
Shakespearovu komediju zabune i karaktera „Na Tri kralja ili kako hoćete“ premijerno postavlja tandem Franka Perković – Goran Ferčec kroz koju otvara dijalog sadašnjice s pričom o identitetu, zabludi, rodu, krivim odlukama, prividu, žudnji, laži, umišljaju, komediji, tragediji, gluposti i svemu onome što pripada širokom polju diskursa ljubavi.
Kultni ”Amarcord” redatelja Federica Fellinija, remek-djelo magičnog realizma, prvi će put oživjeti na riječkoj pozornici u režiji Vite Taufera i koprodukciji s pulskim INK-om.
Na premijernom programu je i prva riječka predstava LGBTQ tematike za djecu i mlade, ali i cijelu obitelj ”Cyrano i djevojčica”. Nagrađivani argentinski redatelj Guillermo Baldo donosi latinoameričku adaptaciju ”Cyrana“, poznate drame Edmonda Rostanda.

75. obljetnica Talijanske drame

Na premijernom programu Talijanske drame, koja ove sezone obilježava 75. godišnjicu postojanja, uz mjuzikl „Baciami, Cate“ je  i „LockClown“, predstava inspirirana tekstovima Angela Cecchelina, jednog od najznačajnijih autora talijanskog glazbenog kazališta, u režiji Davidea Calabresea, kojom se Elvia Nacinovich vraća na riječku pozornicu. I ovaj ansambl na programu ima jednog Fellinija: “E la nave va” u režiji Igora Pisona. “Umjetne inteligencije u wellnessu”, koprodukcija s tršćanskim kazalištem Miela, trilogija je autora, glumca Talijanske drame Giuseppea Nicodema.
A legendarna Neva Rošić režirat će intrigantno djelo Érica-Emmanuela Schmitta „Enigmatske varijacije“, čijom će premijerom ansambl Talijanske drame svečano otvoriti novi kazališni prostor Zajca “Dram(m)a centar” u zgradi Ivex-a.

Sekunda maksimalnog duhovnog uzbuđenja

Operni premijerni program ove sezone čini pet naslova: Mozartova „Čarobna frula“ koja će prvi put u povijesti biti postavljena u produkciji riječke Opere, pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela i u režiji Renate Carole Gatice. Potom, u koprudukciji s HNK u Osijeku, dvije jednočinke, Puccinijev „Gianni Schicchi“ u režiji Fabrizia Melana te „Arlecchino“ Feruccia Busonija u režiji Marina Blaževića koji će doživjeti svoju hrvatsku praizvedbu, obje pod ravnanjem meastra Valentina Egela. U suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom bit će postavljena još jedna riječka praizvedba, istinski glazbeno-scenski raritet na pozornicama naše čitave regije, Schönbergova mono-opera „Erwartung“ / „Iščekivanje“ sa solisticom Dubravkom Šeparović Mušović koja će, kako je to sam autor kazao za ove svoje djelo, „prikazati usporeno sve što se događa tijekom jedne sekunde maksimalnog duhovnog uzbuđenja, protežući se na pola sata“. Uz „Erwartung“ će se izvoditi „Didona i Eneja“ Henryja Purcella.

Mediteranska trilogija

 Baletni ansambl će pak izvesti četiri premijerna naslova, četiri nove koreografije: vrhunac stapanja klasičnog, neoklasičnog i suvremenog baleta, avanturu od prpošnog do senzualnog  – Mediteransku trilogiju što će je činiti „Pulcinella“ Igora Stravinskog i Giovannija Battiste Pergolesija u koreografiji Giovannija di Palme, „Poslijepodne jednog fauna“ Claudea Debussyja u koreografiji Maše Kolar i „Španjolska rapsodija“ Mauricea Ravela u koreografiji Filipea Portugala.  A „Romea i Juliju“ Sergeja Prokofjeva  u koreografiji međunarodne plesačke zvijezde, Jirija Bubeničeka izvodit će uz Riječki simfonijski orkestar pod vodstvom maestra Valentina Egela. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže