Povežite se s nama

Vijesti

Predstavljeno pet novih Autotrolejevih prigradskih autobusa

Objavljeno

na
Na trgu 111. brigade Hrvatske vojske predstavljeno je posljednjih 5 od ukupno 32 nova autobusa KD Autotrolej nabavljenih u sklopu projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza” za koji su sredstva osigurana putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.

Riječ je o dizel autobusima Iveco Crossway Line čija vrijednost iznosi 8.165.625,00 kn s PDV-om.  Autobusi su prigradskog tipa, a raspolažu sa 73 mjesta, od čega je 49 sjedećih.

Predstavljanju novih autobusa prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa zamjenikom Markom Filipovićem, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar, direktor i zamjenik direktora KD Autotrolej Alberto Kontuš i Nikša Marušić, kao i predstavnici dobavljača – direktor tvrtke Autobus d.o.o. Zagreb Robert Vrhovski te Goran Brozović, pomoćnik direktora i voditelj prodaje.

Direktor Autotroleja Kontuš Kontuš istaknuo je kako se radi se o pet vozila za prigradski promet kojima će se poboljšati usluga u riječkom prstenu.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako su u proteklih godinu i pol dana nabavljena 54 nova autobusa, od čega 32 kroz EU projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“, a 22 iz EU fondova putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

„Upravo danas dobili informaciji da je u novom programu korištenja EU sredstava odobrena nabavka još 37 autobusa te očekujemo da će ugovor o korištenju sredstava biti uskoro potpisan. To znači da će u periodu od niti 3 godine biti nabavljen 91 autobus, što je gotovo dvije trećine ukupnog broja autobusa kojima Autotrolej raspolaže. Mislim da je to izvrstan podatak za korisnike autobusa, ali i za zaposlenike Autotroleja, prije svega vozače i mehaničare, koji je moći raditi u boljim uvjetima nego kad su u pitanju stariji autobusi“, kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako bi bez EU sredstava bilo teško nabaviti toliki broj autobusa u tako kratkom roku.

EU projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“

Sredstva za projekt “Jačanje sustava javnog prijevoza” osigurana su iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) za Urbanu aglomeraciju Rijeka. Ukupna vrijednost projekta je 81 milijun kuna, od čega odobrena EU bespovratna sredstva iznose 54.5 milijuna kuna.

Ciljevi EU projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza“ su unaprjeđenje kapaciteta i povećanje brzine putovanja, smanjenje operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, povećanje broja putnika u javnom prijevozu u odnosu na osobna vozila te prilagođavanje EU standardima uvođenjem modernih sustava obavješćivanja putnika.

Podsjetimo, sredinom veljače ove godine predstavljeno je 7 zglobnih niskopodnih autobusa gradskog tipa marke MAN Lions City G, kapaciteta 143 putnika i ukupne vrijednosti gotovo 22 milijuna kuna. Potom je u ožujku u promet pušteno 10  novih  dizel minibus vozila Otokar Navigo c, koji imaju kapacitet 47 putnika i raspolažu s 21 sjedećim mjestom, a  koriste se na gradskim i županijskim linijama koje imaju manji broj putnika. Ukupna vrijednost 10  dizel minibus vozila iznosi malo više od 10 milijuna kuna.

Krajem travnja je u promet pušteno 10 novih solo autobusa kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin (SPP). Riječ je o vozilima Crossway Low entry Iveco, gradsko-prigradskog tipa, kapaciteta 76 putnika, ukupne vrijednosti od 21 milijuna kuna.

Osim nabavke 32 nova autobusa čime je moderniziran postojeći vozni park KD Autotrolej,  projekt je predviđeno uvođenje informativnih displeja na autobusnim stajalištima te izrada mobilne i web aplikacije kojom se najavljuju dolasci autobusa, te postavljanje tzv. pametnih semafora.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže