Povežite se s nama

Riječka enciklopedija Fluminensia ovog je četvrtka podsjetila da se na točno današnji dan prije 21 godinu, odnosno 20. listopada 1995. godine u Rijeci dogodio teroristički napad, tako što se automobil prepun eksploziva zabio u policijsku postaju, odnosno upravu u središtu grada.

Odgovornost za napad preuzela je egipatska teroristička organizacija Al Gamma’a Al-Islamiyya. Nalogodavac terorističkog napada Muhammad Shawki Al-Islambouli (brat ubojice egipatskog predsjednika Anwara Al-Sadata i zet Osame bin Ladena) oglasio se iz Afganistana početkom 2000. godine i priznao da je on naredio napad na Hrvatsku kao odmazdu za nestanak njezina istaknutog člana Abu Talal al-Qasimija uhićenog u Hrvatskoj i izručenog CIA-i.

Prilikom napada u Rijeci poginuo je vozač John Fawza, 35-godišnji državljanin Kuvajta, a pet osoba zadobilo je teže ozljede. U policijskoj postaji ozlijeđeno je dvadeset i sedam osoba koje su se nalazile ondje, a na ulici dvoje prolaznika. 

Veću štetu i veći broj ljudskih žrtava spriječila je činjenica što je vozilo u kojem je bilo 70 kg TNT-a, da bi moglo ući u parkiralište policijske postaje, moralo oštro zaokrenuti zbog čega je morao smanjiti brzinu čime je izgubio silinu zaleta. Pomoglo je što je postaja na višem terenu, kao i stube između parkirališta i postaje u koje je udario automobil-bomba. Bombaš-samoubojica nije stao na mjestu za posjetitelje, nego je nastavio voziti dalje prema postaji, ali su ga zaustavile stube. Zbog toga udar nije bio na željenom mjestu, a silina udarnog vala otišla je natrag prema parkiralištu. Napravila je veliki krater u tlu, uništila parkirane automobile i pročelja okolnih zgrada. Policija je pri očevidu među komadima automobila zajedno s napadačevim ostatcima pronašla dio kanadske putovnice.

Početkom je u studenome 2000., Al-Islamboulija je zaprijetio je kako će “Hrvatska gorjeti od automobila-bombi” i kako će biti krvi do koljena ako ne sazna gdje je nestao njegov prijatelj Abu Talal al-Qasimi.

Početkom 2000. većina vođa Al Jaamat al Islamiye prestala je s poticanjem nasilja i napadima te poslije osnovala Stranku razvoja i izgradnje Godine 2000. u BiH je uhićen i predan egipatskoj vlasti Hassan Sherif, sudionik postavljanja autobombe u Rijeci, koji je automobil fiat regatu u kojoj je bila bomba dovezao iz BiH u Hrvatsku.

Abu Talal al-Qasimi vodi se kao prva osoba koju je CIA izručila trećim zemljama uz podatak da je ispitivan na američkom brodu uz hrvatsku obalu, izručen i navodno 1998. ubijen u Egiptu.