Povežite se s nama

Na Pomorskom fakultetu održana je prezentacija novih izložaka stalnog postava Titanic – Carpathia, koji je proširen maketom broda Titanic autora Milana Vičevića te brončanom medaljom koja je 1912. godine dodijeljena Hrvatu Marku Komandiću, članu posade broda Carpathia, za zasluge u spašavanju preživjelih putnika Titanica.

Predstavljanje proširenja postava započelo je u 12,50 sati, točno u vrijeme kada je prije 103 godine brod Carpathia napustio mjesto pomorske nezgode i s preživjelim stradalnicima Titanica krenuo prema New Yorku.

Nakon što je prošle godine stalni postav Pomorskog fakulteta obogaćen njegovom maketom broda Carpathia, Milan Vičević, inače bivši student fakulteta, izradio je maketu Titanica. Iako je, s obzirom na to da postoji više podataka o brodu, maketu Titanica bilo lakše izraditi, iza Vičevića se nalazi višemjesečni trud na maketi, a koliko je napora trebalo uložiti u njezinu izradu najbolje govori činjenica da je bilo potrebno izraditi više od 600 prozora.

Osim makete, u stalnom postavu od danas se nalazi i brončana medalja koja je 1912. godine dodijeljena Hrvatu Marku Komandiću, kao jednom članu posade broda Carpathia za zasluge u spašavanju preživjelih putnika Titanica. Naime, kako je kazao dekan Pomorskog fakulteta Serđo Kos, jednu četvrtinu posade Carpathije činili su stanovnici naših krajeva, a upravo će ova medalja svjedočiti o herojstvu i humanosti hrvatskih pomoraca. Zlatnu medalju za herojski čin dobio je zapovjednik Carpathije, srebrne su uručene časnicima, a brončane posadi.

“Cilj stalnog postava Titanic – Carpathia je da bude trajan spomen na povijesne događaje koji su predstavljali prekretnicu u pomorskom prometu, a u kojima su veliku ulogu odirali i naši ljudi, ali i da bude inspiracija i poticaj svim sadašnjim i budućim nastavnicima i studentima Pomorskog fakulteta,” kazao je dekan Kos, ujedno se zahvalivši Josipu Peroviću što je posudio medalju za potrebe postava.

Kako je kazao Perović, njegov praujak Marko Komandić nikada nije govorio o tome da je bio dio posade koja je spasila preživjele sa Titanica. O njegovoj ulozi u ovom povijesnom događaju saznali su tek nakon njegove smrti, pretražujući njegovu ostavštinu. Da se radilo o traumatičnom događaju, o kojem su sudionici nerado govorili, potvrdila je i Sonja Žiganto, unuka jedne od putnica Carpathije. Naime, na brodu se nalazila i njezina nona Zora Sušanj sa sinom, koja je u tom trenutku bila trudna i koja nakon puta iz New Yorka do Rijeke i Rukavca više nikada nije stupila na brod.

Carpathia je bio jedan od putničkih prekooceanskih brodova u vlasništvu tvrtke Cunard, na kojima je, prema procjenama, od 1904. do 1912. iz Rijeke otputovalo oko 300 tisuća iseljenika. Izbijanjem rata između Velike Britanije i Austro-Ugarske ta je linija ubrzo ukinuta, a posljednji Cunardov brod koji je napustio Rijeku bila je upravo Carpathia, 22. srpnja 1914. godine.

Svečanosti predstavljanja novih izložaka stalnog postava prisustvovali su i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar te ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović.

Grad Rijeka