Povežite se s nama

Vijesti

Prošle godine riječki inspektori zatvorili 60 objekata zbog fiskalizacije

Objavljeno

na

Ilustracija (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)U ljetnim mjesecima porezni inspektori posebnu pozornost posvećuju izdavanju fiskalnih računa. Iskustva onih koji plaćaju usluge i robu potvrđuju učinkovitost njihova nadzora, javlja HRT.

– Pogledaju nam promet ili znaju nekad sjesti kao putnici, voze se i ako im izdaš račun onda je samo zapisnik. Ako ne izdaš  onda ne zam kako je, to mi se još nije dogodilo, rekao je taksist Laden Trošić.

U nadzoru se koriste i suvremenim alatima.

– Imamao  i jednu aplikaciju gdje mi možemo sjediti u objektu i pratiti preko mobitela broj računa koji je izdan u ugostitlejkom objektu, objašnjava Duško Brkić, voditelj Porezne uprave, Područni ured Rijeka.

Nova je pojava “izdavanje računa na stol” odnosno fizički je izdan ali nije evidentiran na serveru porezne uprave. Takvima se, uz inspekcije, bavi i Državno odvjetništvo. Uvođenje reda, smanjenje utaje poreza, konačan je cilj nadzora porezne inspekcije.

– Cilj je jedino ako se  svi tako ponašamo. Ako se pojedini ugostitelji, npr. po otocima, po nekim manjim mjestima, ponašaju tako da mogu i bez izdavanja računa poslovati onda smo mi u velikom porblemu, pogotovo s ogromnim PDV-o od 25 posto, smatra ugostitelj Željko Delić.

Za spomenuto ponašanje sankcija je zatvaranje objekta. Na riječkom području inspektori su ih lani zatvorili 60, doznaje HRT.
– Izričemo novčane kazne i dok ne plate tu novčanu kaznu budu zatvoreni. Moram reći da ćemo ove godine krenuti sa značajno većim kazanama, ističe Brkić.

Zatvaranje objekata, pa naplata novčanih kazni – za obrtnike i do 300 000 kuna a pravne osobe i 500 tisuća – nepotrebena su avantura, rekla nam je većina njih.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

37. Balinjerada u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram