Povežite se s nama

Vijesti

Protić: Naučili smo na smrt na Covid odjelima, psihički je teško

Objavljeno

na”Trenutno je u riječkom KBC-u 151 pacijent, a 21 je na respiratoru, svi su vrlo kritično. Ujutro ih je bilo 20, uspjeli smo nekako odvojiti nekoliko bolesnika, ali smo u 24 sata imali četiri do pet prijema, puni se jako brzo. To je odjel gdje je smrtnost oko 40 posto”, kazao je Alen Protić, voditelj Centralnog respiracijskog centra KBC Rijeka u Dnevniku Nove TV.

Istaknuo je da su pacijenti prije postavljanja na respirator nekritičnog razmišljanja s obzirom na nisku razinu kisika u mozgu. ”Tih 60 posto koje prežive se i dalje bore da sami prodišu. To je teška patnja i za njih i za nas gledati”, priznaje Protić.

Medicinskog osoblja, ističe Protić, nedostaje, pogotovo medicinskih tehničara. ”To je posao koji mi sada odrađujemo dodatno, a i prije COVID-a je nedostajalo osoblja. Zamislite koji je to obol – moramo paziti na pacijente koji nemaju COVID, koji nisu krivi, a kojima se mora dati zdravstvena skrb”, napominje Protić.

Na dan u KBC-u Rijeka premine između četiri do osam pacijenata, kazao je reporter Marko Balen u Dnevniku Nove TV.

”Psihički je to teško. Prošli tjedan smo imali devetero mrtvih za vikend. Imamo psiho-rehabilitacijski centar. Naš način je da, kada vidimo da netko kreće u burnout, prebacujemo ga na pogon koji nije COVID i dovodimo nove ljude”, opisuje Protić i dodaje kako tijekom te izmjene sugeriraju godišnje odmore. ”Tako to dvije godine traje”, ističe.

”Naučili su na smrt i na ovakav obim posla, liječnici i medicinske sestre rade oko 230 sati mjesečno. Može se koliko se može. Ako to netko razumije, dobro. Ako ne – mi moramo raditi svoj posao”, kazao je.

Osvrnuo se na Laucovu izjavu za Dnevnik Nove TV kako da liječnici nemaju vremena pratiti najnovija istraživanja i podatke oko koronavirusa. ”Ta izjava je u najmanju ruku uvredljiva. Na tjednoj bazi se proučavaju znanstveni radovi. Profesor Šutić na dnevnoj bazi prati radove, komunicira s pet najjačih centara u cijelom svijetu. U kontaktu smo s mnogim kolegama. Lauc i nije liječnik, on je molekularni biolog. Pacijenta, osim privatno, nije nikada vidio. Ne tražimo ispriku, niti išta slično, samo neka prestane u medijima iznositi bilo kakve podatke. Lijepo ga molimo”, zaključio je Protić.

 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže