Povežite se s nama

Vijesti

Protubrodska mina imala je 986 kg, otkriveni svi detalji o akciji

Objavljeno

na
Nakon temeljitih i opsežnih priprema, danas u 13.15 sati na lokaciji udaljenoj od kopna oko 8300 metara i više, uspješno je završena zahtjevna akcija neutralizacije protubrodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata pronađene u riječkoj luci prilikom radova u lipnju prošle godine.

Govoreći o uspješno provedenoj neutralizaciji mine, gradonačelnik Marko Filipović je kazao kako je akcija uspješno provedena, sve je odrađeno prema zacrtanim planovima, Gradonačelnik je zahvalio sugrađanima na razumijevanju  opasnosti i situacije, ponajprije onima koji su morali privremeno napustiti svoje domove, kao i svim ostalima koji su disciplinirano poslušali upute Stožera civilne zaštite. Petstotinjak stanovnika je napustilo domove i smjestilo se većinom kod članova obitelji i prijatelja, petnaestak ih je bilo privremeno smješteno u Centru Zamet. Zahvaljujući svima koji su sudjelovali na neutralizaciji mine, gradonačelnik je rekao da se sada možemo vratiti u normalu. Što se tiče bombe otkrivene na gradilištu ceste D403, ona će također biti neutralizirana. Budući da je riječ o znatno manjoj bombi, ne očekuju se veći problemi prilikom njene neutralizacije.

Hinko Mance, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke je kazao kako je nakon obavljenog pregleda utvrđeno da je riječ o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje, LMB B3  koja se nalazi na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno. Mina je ukupne dužine 298 cm i promjera 70 cm, ukupne težine 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva. Stoga je odlučeno da će se mina, kad se za to steknu svi potrebni preduvjeti, uključujući i povoljne vremenske prilike, izmjestiti iz riječke luke i premjestiti na pogodnu lokaciju na kojoj će biti neutralizirana.

Zbog navedenih karakteristika, kao i pozicije na kojoj je mina pronađena, blizine stambenih zgrada i velikog broja infrastrukturnih objekata, procijenjeno je da nije moguće njeno uništavanje na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom.

Još jučer je provedena potpuna evakuacija koja je uz potpunu evakuaciju stanara, podrazumijevala i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti. Izmješteni su i svi brodovi tako da su ronioci specijalne policije MUP-a jutros  izmjestili minu s dna riječke luke i pripremili je za tegalj. Načelnik Mance jeu ime Stožera civilne zaštite zahvalio građanima na iznimno discipliniranom i odgovornom ponašanju i poštivanju svih mjera, uključivo i mjere evakuacije, što je omogućilo da se ova akcija provede na najsigurniji način za građane i imovinu i u što kraćem roku. Ovime su građani Rijeke još jednom pokazali najvišu razinu sigurnosne kulture. Također, u ime Stožera zahvalio je svim ministarstvima, institucijama i tvrtkama koje su na bilo koji način sudjelovale u realizaciji ove akcije kao i predstavnicima medija na vrlo odgovornom i praćenju ove akcije.

Posebnu zahvalu uputio je pripadnicima Jedinice specijalne interventne policije PU PGŽ i AT Lučko te djelatnicima Luke d.d. Rijeka – tvrtki Privez – odvoz koji su izravno sudjelovali u pripremi mine za tegljenje, tegljenju i samoj neutralizaciji mine

Nenad Krasny, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Policijske uprave Primorsko-goranske je kazao kako su u samoj operaciji neutralizacije mine sudjelovala 24 pripadnika specijalne policije, a akcija se odvijala s više ronilačkih parova.

Mina je podignuta balonima na dubinu od oko 7 metara i te na taj način brzinom od dvije milje na sat tegljena do lokacije gdje je konačno na siguran način neutralizirana, metodom detonacije u vodi. Krasny je naglasio kako je mina bila jako blizu objekata u luci pa je izmicanjem mine iz luke izmicana i opasnost. Mina je tek lokaciji neutralizacije naoružana eksplozivom i neutralizirana.

Neutralizacija je provedena na lokaciji na najmanjoj udaljenosti od kopna od 8300 metara i više, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.

Tijekom trajanja akcije poštovane su najviši standardi i mjere sigurnosti, kako za sigurnost svih neposredno uključenih u akciju izmještanja i neutralizacije mine, tako i za stanovništvo i imovinu.

Goran Gašpert, glavni policijski savjetnik i načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave primorsko-goranske zahvalio je svima na izuzetno visokoj razini profesionalnosti budući da je cijelu zahtjevnu akciju izvlačenja i neutralizacije zaostale mine koordinirao je Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom, Jedinicom specijalne i interventne policije Rijeka, Regionalnom protueksplozijskom jedinicom Rijeka, ATJ Lučko, Ronilačkim obučnim centrom Mali Lošinj, Zapovjedništvom za intervencije MUP -a, Ministarstvom obrane RH te Ravnateljstvom civilne zaštite.
Gašpert je zahvalio građanima Rijeke na razumijevanju koje su pokazali u ovako rizičnoj operaciji.

U akciji su sudjelovale i mnoge druge službe i institucije: Lučka uprava, Lučka kapetanija Rijeka,Javna vatrogasna postrojba Rijeka, Postrojba Civilne zaštite Rijeka, Grad Rijeka – Komunalno i Prometno redarstvo te Direkcija zajedničke komunalne djelatnosti, Gradske komunalne tvrtke: Rijeka Plus, KD Vodovod i kanalizacija, KD Autotrolej, Energo, Rijeka sport d.o.o., Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, Zavod za hitnu medicinu PGŽ, KBC Rijeka, HEP ODS – Elektroprimorje, Luka Rijeka d.d.,HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz, Arriva d.d. – Autobusni kolodvor Rijeka, TZ grada Rijeke

Građani koji su prethodnu noć i današnje prijepodne proveli u Dvorani mladosti, privremeni smještaj su napustili oko 12.30 sati te se vratili u svoje domove.Sirene za prestanak opasnosti oglašena je u 13.44 sati nakon što je izvršena provjera na mjestu neutralizacije mine u Riječkom zaljevu. Promet središtem Rijeke normaliziran je oko 15.00 sati.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

12.05.2023.
Obavještavamo korisnike parkirališta u Ulici Senjsko pristanište da će u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine od 07 do 18 sati na snazi biti privremena zabrana parkiranja, na istočnom dijelu parkirališta uz ogradu i na kružnom toku na spoju s Demetrovom ulicom, zbog prolaza autobusa radi transfera putnika s kruzera. Vozila zatečena na navedenoj lokaciji premjestiti će specijalno vozilo “pauk”.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram