Povežite se s nama

Opatijci su ogročeni, to je vjerojatno jedini pravi izraz za sve ono što se tijekom 2016. godine događa u Festivalu Opatija. Brojni stanovnici tog jednog od najbogatijeg grada u Hrvatskoj prilično su razočarani onime što je ta gradska ustanova na čelu s Rajnom Miloš odradila tijekom ove godine te načinom na koji je utrošeno nekoliko milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Sve je rezultiralo time da je Rajna Miloš ponudila ostavku nakon pritiska javnosti i gradskih vijećnika, to je Upravno vijeće Festivala Opatije i prihvatilo, ali odmah na istoj sjednici su je imenovali za vršitelja dužnosti ravnatelja. Natječaj za novog ravnatelja još uvijek nije raspisan, ali u opatijskim kuloarima sve su glasnija nagađanja o raspletu situacije. Sve je više onih do kojih dopire najava kako će Rajna Miloš i dalje ostati zaposlena u Festivalu Opatija, samo na mjestu savjetnice buduće čelne osobe te ustanove.

Prošlo je više od tjedan dana otkako je Fiuman.hr poslao službeni upit Festivalu Opatije o radnom statusu Rajne Miloš u toj ustanovi, kao i upit o specifikaciji prihoda i rashoda koncerta Jacquesa Houdeka, no odgovora zasad nema. Zakonski rok za odgovor je, doduše, 15 dana.

U međuvremenu u javnost je dospjelo i pismo podrške Hrvatskog društva dramskih umjetnika i klastera neovisnih kazališta pod nazivom “Zmajevo gnijezdo” u kojem se obraćaju gradonačelniku Opatije, Ivi Dujmiću, te Gradskom vijeću Grada Opatije. Podulje pismo puno je hvalospjeva na račun Rajne Miloš, a prenosimo dio:

“Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, kao krovna strukovna umjetnička udruga koja okuplja sve dramske umjetnike RH, osobito cijeni nemjerljiv doprinos gospođe Rajne Miloš afirmaciji i promociji neovisnih kazališta pokretanjem FEN-a (Festivala neovisnih kazališta) u Opatiji. U vremenima nesklonim kulturi, a posebice neovisnoj kulturnoj sceni (a kad su joj uopće i bila sklona?!), sama inicijativa te bogat programski i organizacijski okvir Festivala – prije svega je hrabra, umjetnički osmišljena te iznad svega opravdana i iz samog srca gospođe Miloš iznjedrena inovativnost hrvatske kulture. Poštovani gospodine Gradonačelniče, poštovana gospodo vijećnici Grada Opatije! Ovo pismo potpisuju dramski umjetnici, kolege i dugogodišnji suradnici gospođe Rajne Miloš s opravdanom bojazni da će bez nje Opatija ostati bez svih vrhunskih kulturnih događaja kakve taj grad i zaslužuje i kakav je dosad imao sve dok je u njega gospođa Miloš ulagala svu svoju dobru volju, organizacijske sposobnosti, umjetničku viziju, svoje srce i svoju dušu. Naša velika radost i privilegija je poznavati gospođu Miloš i surađivati s njom. Ona je privilegija Grada Opatije i cijele hrvatske kulture. Ona je i vaša privilegija. Stoga vas molimo, nemojte je se olako odreći. Možda uistinu nema nezamjenjivih, ali nismo sigurni da to vrijedi i u ovom slučaju”, poručuju iz HDDU-a.

Preostaje nam za vidjeti kako će re rasplesti situacija s Festivalom Opatija i Rajnom Miloš, ali čini se da je sve izglednije kako će i dalje imati veliki utjecaj na način trošenja gradskih milijuna namijenjenih kulturi, a postoje naznake da će im budžet čak i biti povećan.

Festival Opatija odbio ponudu za dolazak Johna Malkovicha i Juliana Rachlina