Povežite se s nama

Crna kronika

Riječanin i Opatijac (70 i 83) oštećeni za 445.000 kuna u prevari s kriptovalutama

Objavljeno

naPolicijski službenici I. policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare na štetu 70–godišnjeg hrvatskog državljanina koji je prevaren prilikom trgovine kriptovalutama.

Naime, 70-godišnjaka je tijekom studenog prošle godine putem mobilnog telefona kontaktirala njemu nepoznata osoba i predložila mu trgovinu kripto valutama na što je pristao. Oštećeni je potpisao ugovor u kojem je navedeno da u bilo kojem trenutku može prekinuti trgovanje i povući svoj depozit dok dobitak ostaje nepoznatoj osobi. Nakon nekoliko mjeseci, kada ga je nepoznata osoba zatražila da uplati još dodatni iznos novca, oštećeni je zatražio isplatu svojeg depozita nakon čega mu se navedena osoba nije javljala.

Isto tako, opatijska policija je zaprimila kaznenu prijavu 83-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare. Nepoznati počinitelj je od prosinca prošle godine do svibnja ove godine doveo oštećenog u zabludu pozivajući ga i šaljući mu kontinuirano više poruka putem mrežne aplikacije uvjeravajući ga da sudjeluje u financijskom ulaganju trgovanjem kriptovalutama i time ga naveo da na štetu svoje imovine u više navrata uplati novac na njegov račun.

Počinjenim kaznenim djelima oštećenicima je pričinjena materijalna šteta od najmanje od 445.000 kuna.

Ponovno pozivamo građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Stoga u takvom poslovanju budite vrlo oprezni i sumnjičavi, dobro se informirajte te potražite profesionalne i stručne financijske savjetnike prije nego što uložite novac.

Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama. Tijekom komunikacije nikome ne biste smjeli dostavljati osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.
Više informacija o internetskim prijevarama može se vidjeti ovdje.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram