Povežite se s nama


Saborski zastupnici danas tajnim glasovanjem nisu uspjeli izabrati dva nova ustavna suca. Riječanki Sanji Barić, za koju se špekuliralo da bi jedina mogla biti izabrana, nakon što je vladajuća koalicija uspjela pridobiti da za nju glasuje HDSSB, do izbora su ipak nedostajala dva glasa. Ne zna se tko je ‘izdao’ dogovor, ali iz HDSSB-a poručuju da je ona dobila njihovih šest glasova. ‘Sumnjivce’ koji su izigrali dogovor može se tražiti među zastupnicima SDP-a, HNS-a, Laburistima, nezavisnima, te među manjincima.

Podsjetimo, za dva upraženjena mjesta u Ustavnom sudu bilo je predloženo tri kandidata – bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, profesorica ustavnog prava Sanja Barić, te sutkinja Ivana Čalić.

Sanja Barić dobila je 99 glasova, Mladen Bajić 53, a sutkinja Čalić 36. Za izbor je bila potrebna dvotrećinska većina glasova, donosno njih 101. Glasalo je 107 zastupnika, odnosno vladajući i dobar dio oporbe. HDZ je već ranije odbio sudjelovati u cijelom postupku, a neki se drugi oporbeni zastupnici danas nisu pojavili na glasanju. Uz to, na kraju glasovanja bilo je i 5 nevažećih listića.

Ukoliko se na jesen ne izaberu ustavni suci, u lipnju sljedeće godine Ustavni sud mogao bi ostati bez kvoruma.

Vladajući SDP nadao se da će uspjeti dobiti dvotrećinsku većinu barem za jednog kandidata, a u saborskim kuloarima spominjalo se da bi Sanja Barić trebala dobiti i podršku dijela oporbe. Nju su bili spremni podržati i Laburistima i u HDSSB-u.

TPortal.hr